ΑΘΗΝΑ
12:04
|
06.05.2024
Προφητικό αποδεικνύεται το παλιό οικολογικό θρίλερ Soylent Green. Ελβετική εταιρία έφτιαξε τη φουτουριστική κάψουλα ευθανασίας-σαρκοφάγου, Sarco,σκοπεύοντας σε μία νέα αγορά θανάτου...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση των ελβετικών αρχών να εγκρίνουν την κυκλοφορία της αυτόματης σαρκοφάγου Sarco που βοηθά την αυτοκτονία/ευθανασία θυμίζει μία από τις πιο δυνατές σκηνές της  οικολογικής δυστοπικής ταινίας φαντασίας Soylent Green (1973, σε σενάριο Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ).

Πρόκειται για το γνωστό οικολογικό θρίλερ που αναδείκνυε το ζήτημα της καταστροφής των φυσικών πόρων του πλανήτη, τον οικονομικό μαρασμό και ξεπεσμό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που τρέφονταν με χρωματιστά παράξενα σκευάσματα, που τελικά αποδεικνύονται προϊόντα κανιβαλισμού.

A&E: Soylent Green – The BluePrint

Σε μία από τις σκηνές αυτής της δυνατής ταινίας, παρουσιάζεται ο βιομηχανοποιημένος πλην «εξευγενισμένος» τρόπος υποβοηθούμενης αυτοκτονίας των ανθρώπων που έχουν χάσει κάθε νόημα και όρεξη για ζωή.

Το προσωπικό  οδηγεί τους μελλοθάνατους σε μία φωτεινή αίθουσα και τους ξαπλώνει σε ανάκλιντρο. Ο φωτισμός χαμηλώνει και οι εκούσιοι αυτόχειρες αντικρίζουν μία τεράστια έγχρωμη οθόνη όπου προβάλλονται εικόνες καταπράσινων λιβαδιών, ολάνθιστων φυτών, πουλιά που κελαηδούν  και πανέμορφα άγρια ζώα που έχουν χαθεί (σύμφωνα με το σενάριο) πολλές δεκαετίες υπό τους ήχους κλασικής μουσικής. Ο θάνατος έρχεται «γλυκά» υπό τη γλυκόπικρη αίσθηση μίας φύσης που καταστράφηκε ανεπιστρεπτί…

Ένα χρόνο λοιπόν πριν το 2022 που οραματίζεται ο σεναριογράφος του Soylent Green έρχεται η ελβετική κυβέρνηση και εγκρίνει την κυκλοφορία της ατομικής 3D κάψουλας υποβοηθούμενης ευθανασίας Sarco με…φουτουριστικό σχεδιασμό.

Sarco capsule

Σύμφωνα με την ελβετική ειδησεογραφική ιστοσελίδα swissinfo.ch η εταιρία Exit που παράγει τις συσκευές έχει εξασφαλίσει την άδεια των αρχών της Ελβετίας, μία χώρα στην οποία η ευθανασία είναι νόμιμη. Η νομιμοποίηση της ευθανασίας στην Ελβετία φαίνεται πως έχει ήδη δημιουργήσει μία «νέα αγορά» καθώς το 2020 υπολογίζεται πως περίπου 1.300 άτομα χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες των οργανώσεων ευθανασίας Dignitas και Exit.

Πώς λειτουργεί το Sarco

Το Sarco (από την ελληνική λέξη σαρκοφάγος) έχει σχεδιαστεί για να ρυμουλκείται σε οποιαδήποτε τοποθεσία επιλέξουν οι μελλοθάνατοι πελάτες. Στη συνέχεια η βιοδιασπώμενη κάψουλα μπορεί να αποσπαστεί από τη βάση, ώστε να χρησιμεύσει ως φέρετρο. Η επιχειρηματική ευρηματικότητα σε όλο της το μεγαλείο…

Sarco machine on display

Το μηχάνημα αυτοκτονίας δημιούργησε ο Δρ. Φίλιπ Νίτσκε (Philip Nitschke) γνωστός ως «Dr Death» και διευθύνει τον υποτίθεται Μη Κερδοσκοπικό οργανισμό Exit International.

Ως τώρα έχουν φτιαχτεί δύο πρωτότυπα μηχανήματα Sarco. Ωστόσο στα σκαριά είναι και ένα τρίτο που δημιουργείται με την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D ) ώστε να είναι έτοιμο για λειτουργία στην Ελβετία το 2022. Ακριβώς τη χρονιά στην οποία αναφέρεται προφητικά και η ταινία Soylent Green…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα