ΑΘΗΝΑ
12:50
|
13.05.2024
Αβέβαιο είναι πόσο καιρό έμειναν οι χειροπέδες στα χέρια του αμφιλεγόμενου 59χρονου δισεκατομμυριούχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρκούσε ένα παλιότερο σήμα της ΙΝΤΕΡΠΟΛ με αφορμή παλιότερη καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας για υπόθεση απάτης με ακίνητα και δωροδοκία προκειμένου να περαστούν χειροπέδες στα χέρια του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Μπένι Στάινμετζ όταν έφθασε με ιδιωτικό τζετ στις 24 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Οι Έλληνες αστυνομικοί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που τον συνέλαβαν, έκαναν αυτό που όφειλαν βάση του σήματος της Ιντερπόλ. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έμεινε πολύ με τις χειροπέδες στα χέρια ο αμφιλεγόμενος Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος.

Κατά πληροφορίες που επικαλείται το cnn.gr  ο Στάινμετζ λίγο μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στην εισαγγελία εφετών και εκεί αφέθηκε ελεύθερος δίχως να είναι σαφές εάν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως π.χ. η παραμονή του στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρας.

Το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του από την Ιντερπόλ με παραγγελία της Ρουμανίας κατά άλλες πληροφορίες έχει αρθεί από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ (δίχως να έχει γίνει γνωστό γιατί και πώς….). Φέρεται επίσης πως έκτοτε δεν πέρασε η άρση του σήματος της ερυθράς αγγελίας στα συνοριακά συστήματα αυτόματης προειδοποίησης.

Βίος και πολιτεία…

Ο Στάινμετζ απασχολεί εδώ και χρόνια τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης σε σχέση κυρίως με το πώς πολλαπλασίασε την περιουσία και την ισχύ του φθάνοντας (σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς του αμερικανικού δικτύου Μπλούμπεργκ) τα 8 δισ. δολάρια.

Ο 59χρονος δισεκατομμυριούχος, μεγάλωσε στην οικογενειακή επιχείρηση διαμαντιών Rubin Steinmetz & Sons. Τη δεκαετία του 1990, δημιούργησε τον όμιλο Steinmetz Diamonds μαζί με τον αδελφό του Ντάνιελ που πλέον έχει μετονομαστεί Diacor International.

Μία άλλη εταιρεία του, η BSG Resources, εκμεταλλεύεται το ορυχείο Koidu της Σιέρα Λεόνε, το οποίο προμηθεύει διαμάντια μεταξύ άλλων στην Tiffany & Company.

Diamond mining company Octea facing claims it owes money to Sierra Leone  town and New York jeweller Tiffany | The Independent | The Independent

Τον περασμένο Απρίλιο κάποιες από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του αποκαλύφθηκαν στα Panama Papers.

Το 2020 προηγήθηκαν οι διαρροές μυστικών τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούνται στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη κατά την περίοδο 1988-2007, έδειξαν ότι διατηρούσε δεκάδες λογαριασμούς συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα σχέδιά του για μπίζνες στην Ελλάδα

To 2013 το όνομα του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου είχε συνδεθεί με επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, καθώς φέρεται πως είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ και πως μέσω του fund του, το οποίο έχει σχέσεις με την Deutsche Bank, θα εξασφάλιζε περί τα 900 εκατ. μετρητά στην Εθνική Τράπεζα, με εγγύηση τα ακίνητα της εταιρείας ακινήτων Πανγαία.

Με την συμφωνία αυτή η Εθνική Τράπεζα φέρεται πως θα εξασφάλιζε 900 εκατ. ευρώ για τα εποπτικά της κεφάλαια, ενώ είχε εξεταστεί και η είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Σύλληψη και στο Ισραήλ, έρευνες σε Γουινέα και ΗΠΑ

Το 2016 ο Στάινμετζ είχε συνελήφθη σε αεροδρόμιο του Ισραήλ, ανακρίθηκε και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό έως τις αρχές του 2017.

Οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τότε ανέφεραν πως ο Στάινμετζ αντιμετώπιζε κατηγορίες για χρηματισμό στην υπόθεση της απόκτησης -μέσω της εταιρείας του, BSG Resources- των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυχείου «Simandou» στη Νοτιοανατολική Γουινέα, το οποίο συγκαταλέγεται σε αυτά με τα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Αρχικά τα δικαιώματα αποκτήθηκαν από τη Rio Tinto, αλλά ανακλήθηκαν με το αιτιολογικό των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του έργου.

Σχετική έρευνα είχαν ξεκινήσει το 2013 οι αμερικανικές δικαστικές αρχές και το 2014, η κυβέρνηση της Γουϊνέας, επίσης έπειτα από έρευνα, αποφάνθηκε πως η συναλλαγή ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σουμάτρα: Στους 41 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: Παραδόθηκε και συνελήφθη ο «Ρουμάνος»

SOS εκπέμπει η Tandem μετά την πυρκαγιά στο Κέντρο Δραστηριοτήτων της

Παράταση ενός μήνα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα