ΑΘΗΝΑ
05:43
|
19.04.2024
Ζητούν μέτρα για την πανδημία και συγκοινωνία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μετακίνησης του λαού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, καλεί τους πολίτες και φορείς της πόλης η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, αύριο Πέμπτη στις 10:30, μπροστά στα γραφεία του ΟΑΣΘ (Α. Παπαναστασίου & Μ. Μπότσαρη).

Στο κάλεσμά τους οι εργαζόμενοι τονίζουν την άθλια, όπως την χαρακτηρίζουν, κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης με γεμάτα λεωφορεία σε συνθήκες πανδημίας και υπενθυμίζουν ότι ο κλάδος τους έχει πληρώσει σκληρά το τίμημα με εκατοντάδες κρούσματα συναδέλφων τους και επτά νεκρούς.

Καταγγέλλουν, επίσης, πως παρά τον πακτωλό χρημάτων που δίνονται στα στα ΚΤΕΛ και σε εταιρίες ενοικίασης λεωφορείων μετά από 2,5 χρόνια εφαρμογής της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να προστατευτεί η υγεία των επιβατών και των εργαζομένων, όπως η πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών. «Ακόμα και στοιχειώδη μέτρα προστασίας όπως η ύπαρξη αντισηπτικών εντός των λεωφορείων είναι ανύπαρκτα», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι,

Σας καλούμε να δώσουμε ενιαία και μαζική απάντηση για την κατάσταση που βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης με αποκλειστική ευθύνη Υπουργείου-κυβέρνησης-διοίκησης ΟΑΣΘ.

Παρά τον πακτωλό χρημάτων (άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο) που δίνονται στα ΚΤΕΛ και σε εταιρίες ενοικίασης λεωφορείων μετά από 2,5 χρόνια εφαρμογής της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης έχουμε συσσωρευμένη εμπειρία από την σημερινή αρνητική κατάσταση στη συγκοινωνία.

Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι με συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα λύνονταν το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης κατέρρευσε.

Η βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου είναι ελάχιστη και πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες του λαού της πόλης.

Είναι γνωστή σε όλους μας η καθημερινή άθλια κατάσταση μέσα στα γεμάτα λεωφορεία σε συνθήκες πανδημίας και νέων μεταλλάξεων. Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε ήδη πληρώσει ακριβά με εκατοντάδες κρούσματα συναδέλφων και 7 νεκρούς την άρνηση κυβέρνησης και διοίκησης ΟΑΣΘ να παρθούν τα μέτρα που φωνάζουμε από την αρχή της πανδημίας για να προστατευτεί η υγεία των επιβατών και των εργαζομένων, όπως η πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών. Ακόμα και στοιχειώδη μέτρα προστασίας όπως η ύπαρξη αντισηπτικών εντός των λεωφορείων είναι ανύπαρκτα.

Ενώ η ακρίβεια θερίζει εξανεμίζοντας το εισόδημα όλων και θα έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει μέτρα μείωσης του κόστους μετακίνησης για να ανακουφιστεί ο χειμαζόμενος λαός, ο ΟΑΣΘ για να αυξήσει τα έσοδα του με τα οποία χρηματοδοτεί τους ιδιώτες προχωράει σε περισσότερους ελέγχους με τους «στάσιμους ελεγκτές».

Παράλληλα η διοίκηση του ΟΑΣΘ και το Υπουργείο δεν αποδέχθηκαν την παράταση της Συλλογικής Σύμβασης εργασίας όπως έκαναν με τις αντίστοιχες ΣΣΕ των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας παγιώνοντας τις μειώσεις μισθών που επέβαλαν μονομερώς από την αρχή του χρόνου.

Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή

Οργανώνουμε την πάλη μας και διαδηλώνουμε μπροστά στα γραφεία του Οργανισμού

ενάντια :

– Στα χάλια της συγκοινωνίας και το καθημερινό στοίβαγμα του κόσμου μέσα στα λεωφορεία σε συνθήκες κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων.
-Στην απαξίωση του στόλου και την ενοικίαση –με τα χρήματα του Ελληνικού λαού-πανάκριβων και ακατάλληλων -για αστικές συνθήκες- λεωφορείων.

Παλεύουμε για :

-Συγκοινωνία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μετακίνησης του λαού.
-Φθηνό εισιτήριο στο μισό της σημερινής τιμής, απαλλαγή για ανέργους και χαμηλόμισθους
– Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις
-Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και επιβατών από την πανδημία
-Αξιόπιστα και κατάλληλα οχήματα που να καλύπτουν τον επιβατικό φόρτο κάθε γραμμής
-Μείωση του χρόνου αναμονής στις στάσεις
-Χρονικές ζώνες ελεύθερης μετακίνησης στις ώρες προς και από την εργασία
-Επανασχεδιασμός του συγκοινωνιακού χάρτη ώστε να καλύπτονται περιοχές που σήμερα δεν εξυπηρετούνται

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα