ΑΘΗΝΑ
00:19
|
09.05.2024
Για πρώτη φορά στην ιστορία της αλυσίδας Στάρμπακς στις ΗΠΑ δημιουργείται σωματείο εργαζομένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία ομάδα υπαλλήλων σε κατάστημα της γνωστής αλυσίδας καφέ-εστίασης Starbucks κατάφερε σήμερα μία ιστορική πρωτιά για τα δεδομένα των συναδέλφων τους στην αμερικανική πολυεθνική: Ίδρυσε το πρώτο σωματείο εργαζομένων σε μία πολυεθνική που κατέχει στις ΗΠΑ πάνω από 9.000 καταστήματα.

Η εξέλιξη αφορά μόλις 27 υπαλλήλους που συμμετείχαν σε εκλογές για σωματείο στο κατάστημα της πολυεθνικής στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Από τους 27, οι 19 ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης σωματείου και οι οκτώ κατά.

Το γεγονός αυτό, που σε μία χώρα της Ευρώπης πιθανότατα να μην γινόταν αφορμή ούτε για μία μικρή είδηση σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, έτυχε μεγάλης προβολής στα αμερικανικά ΜΜΕ δεδομένης της ενθάρρυνσης του συνδικαλισμού από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ρόλο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έπαιξαν πιο προοδευτικά στελέχη των Δημοκρατικών με πρώτον τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς και την Δημοκρατική βουλευτίνα Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτές.

Από την άλλη πλευρά η εταιρία πολέμησε λυσσαλέα την ίδρυση σωματείου προχωρώντας μεταξύ άλλων σε εκστρατείες προπαγάνδας, εκφοβισμού των υπαλλήλων και επιθετικών τακτικών κατά του συνδικαλισμού.

Η δε πρόεδρος των Starbucks Βόρειας Αμερικής, Ροζάν Γουίλιαμς πήγαινε συχνά στα καταστήματα που υποστηρίζουν την ίδρυση σωματείων και τον συνδικαλισμό κλιμακώνοντας αφόρητα την πίεση σε βάρος των υπαλλήλων.

Τα σχέδια του σωματείου

Το πρώτο σωματείο εργαζομένων σε κατάστημα της αλυσίδας Starbucks από την ίδρυση της εταιρίας, εδώ και περίπου μισό αιώνα, φιλοδοξεί να διαπραγματευτεί με την εργοδοσία επιδόματα προϋπηρεσίας, χαμηλότερες δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξασφάλιση φιλοδωρημάτων, άδεια ασθενείας μετ’ αποδοχών, βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών προστασίας του προσωπικού, κ.α.

Η Κέισι Μουρ, μία από τους υπαλλήλους που ψήφισε υπέρ του σωματείου, εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους ενθουσιασμένη και κυρίως αισιόδοξη για καλύτερες συνθήκες εργασίας, υψηλότερο μισθό και περισσότερα δικαιώματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα