ΑΘΗΝΑ
05:20
|
19.04.2024
Είναι πολύ πιθανό, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, η «Όμικρον» να είναι κυρίαρχη ως τα Χριστούγεννα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει ανησυχητική στην Ευρώπη, εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα που παραμένει η κυρίαρχη μετάλλαξη. Γι’ αυτό, μόνη λύση είναι τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας». Αυτό επανέλαβαν σήμερα οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), κάνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα και όσοι μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση.

Όπως ενημέρωσε ο δρ. Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος για τα εμβόλια, η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται σε αρκετές χώρες ήδη. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι μάλλον πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι σαφές αν η Όμικρον θα αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη μετάλλαξη. Είναι πολύ πιθανό, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, η Όμικρον να είναι κυρίαρχη ως τα Χριστούγεννα.

«Οι περισσότερες περιπτώσεις ήπιες, αλλά πρέπει να δούμε αν στις σοβαρές είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα», τόνισε ο ειδικός. «Με την Όμικρον, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μείωση στην ανταπόκριση των αντισωμάτων, αλλά θα δούμε τι και πόσο. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ανταποκρίνονται τα εμβόλια, αλλά θα το δούμε σύντομα και θα δράσουμε άμεσα. Για να εγκριθεί ένα εμβόλιο για την Όμικρον, θέλει 3-4 μήνες», τόνισε.

Ο ΕΜΑ εργάζεται με τους κατασκευαστές εμβολίων για νέα εκδοχή αν χρειαστεί, αλλά είναι πολύ νωρίς να κριθεί αν η σύνθεση των εμβολίων πρέπει να αλλάξει.

Σε σχέση με τα παιδιά, ο δρ. Καβαλέρι τόνισε ότι οι νοσηλείες παιδιών ηλικίας 5-11 έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. «Γι αυτό τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν», δίνοντας διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των εμβολίων. Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech σε παιδιά, το οποίο είναι το μόνο που έχει εγκριθεί, είναι χαμηλότερη δόση, το 1/3 από τις δόσεις των ενηλίκων και χορηγείται σε 2 δόσεις, με 3 εβδομάδες διαφορά. Τα δεδομένα δείχνουν ασφάλεια. Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα πρόβλημα στα παιδιά στις ΗΠΑ.

Τέλος, ο δρ. Καβαλέρι αποκάλυψε ότι πριν το τέλος του χρόνου, ο ΕΜΑ αναμένεται να εγκρίνει το 5ο εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό της Novavax, καθώς και ακόμα δύο θεραπείες. 

Πηγές: AFP, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

ΕΟΔΥ: Με απόλυση κινδυνεύουν 100 εργαζόμενοι με μπλοκάκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα