ΑΘΗΝΑ
07:51
|
06.05.2024
Κλιμάκιο της ΑΑΔΕ και αρμόδιου υπουργείου διαπίστωσε λαθρεμπόριο καυσίμων αλλά το πλοίο το έσκασε «μυστηριωδώς» για την Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις έντονες αντιδράσεις της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, Μαρίας Παπαγιαννίδου προκάλεσε η αγνόηση της ρητής εντολής που είχε δώσει να σχηματιστεί δικογραφία και να γίνουν αυτόφωρες συλλήψεις για λαθρεμπόριο καυσίμων στο πλοίο «Eirini 1»  που είχε εντοπιστεί στη Ρόδο με τόνους λαθραίου πετρελαίου στις 30 Νοεμβρίου αλλά φυγαδεύτηκε χτες, 8 Δεκεμβρίου, για την Τουρκία.

Οι συνθήκες που επιτράπηκε η φυγάδευση του λαθρεμπορικού είναι αδιευκρίνιστες και είναι άγνωστο εάν θα ρίξουν φως και θα αναδείξουν τους υπαίτιους και τους ηθικούς αυτουργούς της υπόθεσης οι έρευνες που ξεκίνησαν άμεσα γύρω από αυτή την τρανταχτή περίπτωση λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, το σκάφος είχε προσεγγίσει λιμάνι της Ρόδου για τροφοδοσία σε βασικά είδη ανάγκης. Η Κεντρική Υπηρεσία της ΑΑΔΕ και ειδική υπηρεσία του αρμόδιου υπουργείου που παρακολουθεί τη διέλευση σκαφών αυτού του είδους, διέταξαν την έναρξη συντονισμένου ελέγχου. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε πως το πλοίο μετέφερε λαθραία καύσιμα. Κατά τη φυγή του εντοπίστηκε από παρατηρητήριο του Πολεμικού Ναυτικού και ενημερώθηκε το Λιμενικό. Το πλοίο κινούνταν «με απενεργοποιημένο το σύστημα αναγνώρισης και είχε τα φώτα ναυσιπλοΐας σβηστά» και κατάφερε τελικά να φθάσει στα τουρκικά χωρικά ύδατα όπου και παραμένει έκτοτε.

Στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO) αναφέρουν πως πρόκειται για δεξαμενόπλοιο που είχε ναυπηγηθεί το 1991 και θεωρούνταν ύποπτο για λαθρεμπόριο. Μέσα σε τρεις δεκαετίες το πλοίο άλλαξε οκτώ φορές σημαίες χωρών (κυρίως αφρικανικών) και έξι φορές την ονομασία του. Πριν ονομαστεί «Eirini 1» τον περασμένο Μάρτιο, λεγόταν «TAZIRI» και κινείται τα τελευταία χρόνια σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (μεταξύ Αιγύπτου, Λιβύης και Τουρκίας όπου γίνεται συστηματικά λαθρεμπόριο πετρελαίου).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα