ΑΘΗΝΑ
21:12
|
09.05.2024
Οι γεννηθέντες μετά το 2008 δεν θα μπορούν να αγοράσουν τσιγάρα ή προϊόντα καπνού στη διάρκεια της ζωής τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσοι γεννήθηκαν μετά το 2008 δεν θα μπορούν να αγοράζουν τσιγάρα ή προϊόντα καπνού για όλο το υπόλοιπο της ζωής τους, σύμφωνα με νόμο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου στη Νέα Ζηλανδία. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν», δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας

Η κίνηση αποτελεί τμήμα μιας σαρωτικής καμπάνιας καταστολής του καπνίσματος που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, δεν λείπουν εκείνοι που προειδοποιούν ότι το μέτρο μπορεί να δημιουργήσει μια μαύρη αγορά καπνού -κάτι που αναγνωρίζει και το υπουργείο σημειώνοντας ότι «τα τελωνεία θα χρειαστούν περισσότερους πόρους για να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους».

Η Νέα Ζηλανδία είναι αποφασισμένη να επιτύχει έναν εθνικό στόχο, μείωσης του ποσοστού καπνιστών στο 5% έως το 2025, με στόχο να το εξαλείψει τελικά εντελώς. Αυτή τη στιγμή, το 13% των ενηλίκων της χώρας καπνίζει, με το ποσοστό να είναι πολύ υψηλότερο μεταξύ των ιθαγενών Μαορί.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την μείωση του καπνίσματος, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης τον περιορισμό των σημείων πώλησης τσιγάρων και προϊόντων καπνού και την απομάκρυνσή τους από τα σούπερ μάρκετ. Ο αριθμός των καταστημάτων που είναι εξουσιοδοτημένα να πωλούν τσιγάρα θα μειωθεί δραστικά σε λιγότερο από 500, από περίπου 8.000 που είναι τώρα, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα που παράγουν ατμό που παρέχει επίσης νικοτίνη έχουν καταστεί πολύ δημοφιλή στις νεότερες γενιές στη χώρα. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας προειδοποιούν ότι και αυτά τα προϊόντα δεν είναι αβλαβή. Παρόλα αυτά, το 2017 η χώρα τα υιοθέτησε ως τρόπο για να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

ΗΠΑ: Έκρηξη στα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου σε παιδιά και εφήβους

Πεθαίνοντας μόνος σε ένα παγκάκι στην Πανόρμου…

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Νεκρός 50χρονος που καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα