ΑΘΗΝΑ
00:42
|
28.04.2024
Ο Μπάιντεν δεν προσπαθεί μόνον να ξεχωρίσει εταίρους και αντιπάλους με τη σύνοδο για τη δημοκρατία αλλά να ελέγξει ΜΜΕ και δημοσιογράφους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σύνοδοι σαν κι αυτήν για την Δημοκρατία που ξεκινά σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν περισσότερο ως στόχο να θέσουν τα προβλήματα, παρά να τα επιλύσουν» εκτιμούν ειδικοί αναλυτές μεταξύ των οποίων και ο Έρικ Βέτεν.

Ο Βέτεν , με την ιδιότητα του καθηγητή Γεωπολιτικής και Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο της Ντόιτσε Βέλλε ξεκαθάρισε πως δεν αναμένει συγκεκριμένα μέτρα ή προτάσεις από την εν λόγω Σύνοδο. Την βλέπει περισσότερο ως μια συμβολική κίνηση από πλευράς των ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο. «Ο Μπάιντεν θέλει να στείλει ένα μήνυμα για τις προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής. Η προώθηση της δημοκρατίας είναι μια από αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι ακριβώς έτσι. Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος με αφορμή την διήμερη σύνοδο (στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά όχι οι πρόεδροι Κίνας, Ρωσίας, Τουρκίας  ή οι βασιλιάδες και εμίρηδες από μοναρχίες του Περσικού Κόλπου) είναι φανερό πως δεν γίνεται για την Δημοκρατία. Μεταξύ άλλων γίνεται για να στοιχίσει πίσω του τους εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ στην διεθνή γεωπολιτική κόντρα που εξελίσσεται εδώ  και μερικές δεκαετίες για το εάν οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τα σκήπτρα της πρώτης υπερδύναμης ή θα τα παραδώσουν, απρόθυμα αλλά ενδεχομένως αναγκαστικά, στην Κίνα.

Ο «κουμπαράς» του Μπάιντεν με στόχο δημοσιογράφους και ΜΜΕ

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δημοσιοποιείται η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να θεσπίσει την «Προεδρική Πρωτοβουλία για την Ανανέωση της Δημοκρατίας», προκειμένου να προωθήσει ένα πλαίσιο μέτρων και πολιτικών που θα ενθαρρύνει πρωτοβουλίες για «βοήθεια» σε άλλες χώρες προκειμένου να οικοδομήσουν πάνω στην «σημαντική, συνεχιζόμενη δουλειά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να ενισχύσουν την δημοκρατία και να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς».

Με πρόσχημα τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυβέρνηση Μπάιντεν σε συνεργασία με το κογκρέσο προωθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της Προεδρικής Πρωτοβουλίας για την Ανανέωση της Δημοκρατίας» την αύξηση της επιρροής των ΗΠΑ σε Μέσα Ενημέρωσης άλλων χωρών. Συγκροτεί ειδικό ταμείο με αρχικά κεφάλαια ύψους 424,4 εκατ. δολαρίων που προβλέπεται να ξοδευτούν για τους παρακάτω σκοπούς:

  • «Υποστήριξη ελεύθερων και ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης»
  • Καταπολέμηση διαφθοράς
  • Ενίσχυση Δημοκρατικού ρεφορμισμού
  • Προώθηση Τεχνολογίας για την Δημοκρατία
  • Υπεράσπιση Ελεύθερων και Δίκαιων εκλογών και πολιτικών διαδικασιών

Σε ό,τι αφορά την «ενίσχυση» ανεξάρτητων ΜΜΕ, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσω της οργάνωσης-πολυεργαλείο USAID (που ελέγχεται από το Στέιτ Ντηπάρτμεντ) να δαπανήσει έως 30 εκατομμύρια δολάρια για ένα «Διεθνές Ταμείων Μέσων Ενημέρωσης Δημοσίου Συμφέροντος» και άλλα 5.000.000 δολάρια για την δημιουργία ενός «Επιταχυντή Βιωσιμότητας Μέσων» που υποτίθεται πως θα αυξήσει την οικονομική βιωσιμότητα ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης σε «αναπτυσσόμενες και πιο αναπτυγμένες αγορές Μέσων Ενημέρωσης».

Ανακοινώνει επίσης και μία άλλη πρωτοβουλία για τη «Δημιουργία Ταμείου Υπεράσπισης της Ελευθεροτυπίας για Δημοσιογράφους» και τη θέσπιης μίας…  «Πλατφόρμας Προστασίας της Δημοσιογραφίας» για την παροχή βοήθειας, ψηφιακής και άλλης εκπαίδευσης, ψυχολογικής στήριξης, νομικής βοήθειας κ.λπ. για δημοσιογράφους.

Οι  παραπάνω ανακοινώσεις δεν θα πρέπει να ξεγελούν κανέναν για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μίας υπερδύναμης, που (τόσο επί Τραμπ, όσο και επί Μπάιντεν) κάνει τον τιμητή της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας ενώ π.χ. ζητά την απέλαση και την παραδειγματική τιμωρία του ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Ενός ανθρώπου που είχε αποκαλύψει κατά το παρελθόν τις συστηματικές παραβιάσεις ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε χώρες «μείζονος ενδιαφέροντος» και στρατιωτικών επεμβάσεων, όπως π.χ. τα εγκλήματα του αμερικανικού στρατού και των εργολάβων αμερικανικών μισθοφορικών εταιριών και πολεμικών βιομηχανιών σε Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α.

Μία χώρα που έχει αιματοκυλίσει τα δύο τρίτα του πλανήτη στο όνομα δήθεν της δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν δικαιούνται να κάνει μαθήματα, πολύ δε περισσότερο να εκλαμβάνονται ως αθώωες πρωτοβουλίες όπως η σημερινή και η αυριανή σύνοδος ή (ακόμη περισσότερο) προγράμματα με προϋπολογισμούς εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με τελικούς αποδέκτες δημοσιογράφους και ΜΜΕ που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της λεγόμενης κοινής γνώμης…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα