ΑΘΗΝΑ
14:20
|
18.05.2024
Συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα στην Περιφερειακή Ενότητα, πρώην Νομαρχία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολονύχτια ήταν η κινητοποίηση στο λιμάνι της Ζακύνθου, από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς του νησιού ενάντια στην προσπάθεια αποβίβασης ανεμογεννητριών.

Το πλοίο «ITHAKI DIAMOND» που από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ήταν έξω από το λιμάνι του νησιού έδεσε στις 3 τα ξημερώματα για να ξεφορτώσει την ανεμογεννήτρια αλλά αυτό δεν έγινε εφικτό λόγω της κινητοποίησης του ΕΚ Ζακύνθου και εργατικών σωματείων που παρέμειναν παραταγμένοι μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου εμποδίζοντας την επιχείρηση αποβίβασης των ανεμογεννητριών.

Το Εργατικό Κέντρου Ζακύνθου καλεί σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους το λαό του νησιού σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομαρχία) και πορεία προς το λιμάνι.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανεμογεννήτρια που φτάνει στο νησί. Η πρώτη κατέφθασε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και ξεφορτώθηκε νύχτα, με την εταιρία που την εγκαθιστά να λειτουργεί σαν τον κλέφτη, για να αποφύγει αντιδράσεις στο νησί. Κάτοικοι καταγγέλλουν περιβαλλοντική υποβάθμιση καθώς οι ανεμογεννήτριες προορίζονται να τοποθετηθούν στην κορυφογραμμή του βουνού Βραχιώνας, στη θέση Λίβας κοντά στο σημείο που υπάρχει και ο δεματοποιητής των σκουπιδιών. Υπάρχουν αντιδράσεις συνολικά γι’ αυτή την προσπάθεια και από κατοίκους του χωριού Καταστάρι, που βρίσκεται κάτω από τη θέση Λίβας.

Το θέμα των ανεμογεννητριών στη Ζάκυνθο, δεν προέκυψε σαν κεραυνός εν αιθρία όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο. Μέσα στο καλοκαίρι και ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία ολοκλήρωσε τις αδειοδοτήσεις της για την εγκατάσταση που ετοιμάζει. Στη θέση Λίβας που προορίζεται για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, υπάρχουν ήδη έτοιμες υποδομές (δρόμος, ηλεκτροφωτισμός κλπ), λόγω και της λειτουργίας στο χώρο του δεματοποιητή σκουπιδιών, υποδομές, που όπως καταγγέλλει ο συνδικαλιστικός φορέας, παραχωρούνται ουσιαστικά και για τις ανεμογεννήτριες υποβαθμίζοντας περαιτέρω το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι πλημμυρών για το χωριό Καταστάρι, που έχουν σημειωθεί τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που βρίσκεται κάτω από τον σκουπιδότοπο και τη θέση που προορίζονται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Πρόκειται για ζητήματα που καταγγέλλει το ΕΚ Ζακύνθου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως την ώρα που προωθείται η λεγόμενη «πράσινη ενέργεια», οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα την πληρώνουν πανάκριβα, με την ακρίβεια ήδη στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να «κατατρώει» το εισόδημά τους. 

Με πληροφορίες από 902.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Επικεφαλής IRNA news: Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ να γίνουν η φωνή της Γάζας

Blockout2024: «Χτυπήστε τους εκεί που πονάνε»

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα