ΑΘΗΝΑ
23:33
|
27.04.2024
Διπλωματική νίκη για την Κίνα. Το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν απάντησε εκφράζοντας τη θλίψη του για την απόφαση της Νικαράγουας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας διέκοψε επίσημα τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν, ανακοίνωσε, χθες Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Νικαράγουας δηλώνει ότι αναγνωρίζει πως στον κόσμο υπάρχει μία και μοναδική Κίνα», ανέφερε ο Ντένις Μονκάντα Κολιντρες, προσθέτοντας ότι «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα» και ότι «η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της κινεζικής επικράτειας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν απάντησε στην είδηση εκφράζοντας τη θλίψη του για την απόφαση της Νικαράγουας και υποστήριξε, επίσης, ότι έχει δικαίωμα σε διπλωματικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Ζανγκ Τζουν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter επαίνεσε τη στάστη της και συμπλήρωσε ότι «η αρχή της Μίας Κίνας είναι ευρέως αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και δεν επιτρέπει καμία αμφισβήτηση».

Από την πλευρά του και στο φόντο της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών και των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγκα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέκρινε την απόφαση, λέγοντας ότι δεν αντανακλά τη βούληση του λαού της Νικαράγουας επειδή «η κυβέρνησή του δεν εκλέχθηκε ελεύθερα».

Μόνο 14 κυρίαρχα κράτη, στην πλειονότητά τους μικρά και λιγότερο ανεπτυγμένα, έχουν σήμερα πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν. Πρόκειται για τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, την Παραγουάη, το Μπελίζ, την Αϊτή, τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, τον Άγιο Κιτς και Νέβις, την Αγία Λουκία, το Ναούρου, τις Νήσους Μάρσαλ, το Παλάου, το Τουβαλού, το Εσβατίνι και την Αγία Έδρα.

Με πληροφορίες από Russia today, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα