ΑΘΗΝΑ
02:31
|
20.04.2024
Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε πως τέτοιες κινήσεις είναι απλά συμβολικές και χρειάζονται πιο αποτελεσματικές ενέργειες απέναντι στην Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση δεν έχει κάποιο νόημα και  είναι απλώς συμβολική.

Τις προηγούμενες μέρες οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία δήλωσαν ότι δεν θα στείλουν κρατικούς εκπροσώπους μαζί με τις εθνικές αθλητικές αποστολές στους αγώνες του Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας. Αυτές οι τελευταίες αναφέρονται κυρίως στις καταγγελίες για καταπίεση των Μουσουλμάνων Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων

Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε πως οι χώρες που θα μποϋκοτάρουν τους αγώνες «θα πληρώσουν το τίμημα για τις λανθασμένες πράξεις τους».

Εντωμεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί στην έναρξη των αγώνων.

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να πολιτικοποιηθούν και ότι θα προτιμούσε ενέργειες που έχουν κάποιο «χρήσιμο αποτέλεσμα».

«Για να είμαι ξεκάθαρος: ή κάνετε ένα πλήρες μποϊκοτάζ και δεν στέλνετε αθλητές ή προσπαθείτε να αλλάξετε τα πράγματα με αποτελεσματικές ενέργειες», είπε.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την προώθηση ενός «χάρτη για την προστασία των αθλητών», κάνοντας ουσιαστικά μια συγκαλυμμένη αναφορά στην υπόθεση της Κινέζας τεννίστριας Πενγκ Σουάι, τις οποίας τα ίχνη είχαν χαθεί για μερικές μέρες, μετά την καταγγελία της για βιασμό από υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να πολιτικοποιούμε αυτά τα θέματα, ειδικά αν πρόκειται να κάνουμε βήματα που είναι ασήμαντα και συμβολικά», κατέληξε ο Μακρόν.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα