ΑΘΗΝΑ
09:13
|
25.04.2024
Το 2014, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για σε σχολείο όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 132 μαθητές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Η ένοπλη οργάνωση Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), γνωστή και ως “Πακιστανοί Ταλιμπάν”, ανακοίνωσε τον μονομερή τερματισμό της πολύμηνης κατάπαυσης του πυρός με την πακιστανική κυβέρνηση, κατηγορώντας τις αρχές ότι αθέτησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν στα αρχικά στάδια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, όταν η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών με την ένοπλη οργάνωση, η οποία πολεμά την κυβέρνηση του Πακιστάν από το 2007 και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις με στόχο αμάχους και δυνάμεις ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Αργά την Πέμπτη, η TTP ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός υπό τις παρούσες συνθήκες, ενώ η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η ανακοίνωση έρχεται έναν μήνα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας Ιμράν Χαν ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά την πτώση της αφγανικής κυβέρνησης από τους Αφγανούς Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Η TTP και οι Αφγανοί Ταλιμπάν είναι σύμμαχοι, αν και διατηρούν ξεχωριστές δομές επιχειρήσεων και διοίκησης. Στις 14 Νοεμβρίου, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν ενεργούσαν ως διαμεσολαβητές στις συνομιλίες.

Αναλυτές ασφαλείας είχαν επιφυλαχθεί για τη διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών, επικαλούμενοι προηγούμενες τέτοιες συμφωνίες μεταξύ της TTP ή των συμμάχων της και της πακιστανικής κυβέρνησης που κατέρρευσαν.

Από το 2007, η TTP έχει πραγματοποιήσει μερικές από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις στο πακιστανικό έδαφος, με στόχο πολιτικούς ηγέτες, πολίτες και δυνάμεις ασφαλείας.

Το 2014, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για σε σχολείο στη βορειοδυτική πόλη Πεσαβάρ, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 132 μαθητές.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα