ΑΘΗΝΑ
16:44
|
26.04.2024
Μία φωτογραφική έκθεση μπαίνει στα παιδικά δωμάτια από τη Βραζιλία ως το Νεπάλ και αποδεικνύει πως είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από την Κίνα στο Νεπάλ, από τη Βραζιλία στη Γερμανία, και από εκεί σε άλλες χώρες του κόσμου ο πολυταξιδεμένος Βρετανός καλλιτέχνης Τζέιμς Μόλισον θέλησε να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα, με πολλές (κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές) διαστάσεις: Πού κοιμούνται τα παιδιά;

Ταξιδεύοντας λοιπόν σχεδόν σε όλο τον κόσμο φωτογράφισε τους διάφορους χώρους όπου κοιμούνται τα παιδιά. Κάποια ζουν μέσα στη χλιδή. Άλλα μία φυσιολογική ζωή σε ένα απλό αλλά καθαρό δωμάτιο. Πολλά περισσότερα κοιμούνται σε χώρους ακατάλληλους, βρώμικούς ή αφιλόξενους γιατί πολύ απλά δεν έχουν σπίτι και φυσικά ούτε δωμάτιο.

Η έκθεση του Μόλισον στο Νόι Ουλμ, όπως προβάλλεται από σχετικό ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλλε, προκαλεί αίσθηση και σε βάζει σε σκέψεις. Η έκθεση «Πού κοιμούνται τα παιδιά» διαρκεί μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2022 στο Μουσείο Edwin Scharff στο Νόι Ουλμ.

Μία από τις φωτογραφίες που ξεχωρίζουν είναι το δωματιάκι του εννιάχρονου Ντονγκ από την Κίνα. Ζει στην επαρχία Γιουνάν και μοιράζεται το δωμάτιό του με την αδερφή του, τους γονείς του και τον παππού του. Η οικογένεια είναι φτωχή και έχει μόλις λίγη γη για να καλλιεργήσει ρύζι και ζαχαροκάλαμο. Όταν μεγαλώσει, ο Ντονγκ θέλει να γίνει αστυνομικός γιατί τότε μπορεί να «κυνηγήσει κλέφτες».

Αντίθετα πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στο παιδικό δωμάτιο του οκτάχρονου Χάρισον. Η οικογένεια μένει σε μια βίλα. Ο ίδιος έχει μεγάλη τηλεόραση, ιδιωτικό μπάνιο και δύο μεγάλες αίθουσες παιχνιδιών. Δεν έχει αδέρφια και φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο.Ο Χάρισον θέλει να γίνει κτηνίατρος.

Ο οκτάχρονος Χάρισον

Η Καγιά δείχνει τον παράδεισο των παιχνιδιών της. Είναι τεσσάρων ετών και ζει με τους γονείς της. Τα ρούχα της Καγιά είναι όλα ραμμένα από τη μητέρα της. Η Καγιά όμως πρέπει να φοράει στολή στο σχολείο. Όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει σκιτσογράφος.

 Καγιά, παιχνίδια, σκιτσογράφος

Αντίθετα με τον πλούτο του δωματίου της Καγιά, το σπίτι της επτάχρονης Νεπαλέζας, Ίντιρα, που ζει στο Κατμαντού αποτελείται από ένα μόνο δωμάτιο. Το βράδυ κοιμάται με τα αδέρφια της σε ένα στρώμα στο πάτωμα. Η Ιντιρα δεν πάει σχολείο. Εργάζεται σε ένα λατομείο γρανίτη με πολλά παιδιά εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι πολύ επικίνδυνο καθώς πολλά από αυτά δεν φορούν προστατευτικά γυαλιά. Αργότερα θα ήθελε να γίνει χορεύτρια.

Ίντιρα, Κατμαντού, λατομείο γρανίτη

Επιφανειακώς λαμπερή είναι η ζωή της μικρής Γιασμίν από το Κεντάκι των ΗΠΑ. Η επτάχρονη ζει με την οικογένειά της σε ένα μεγάλο σπίτι στο Κεντάκι. Στο δωμάτιό της κρέμονται αρκετές κορώνες και βραβεία που κέρδισε σε παιδικά καλλιστεία. Και αυτή εργάζεται για τη βιομηχανία του θεάματος θυσιάζοντας μία φυσιολογική παιδική ηλικία. Προπονείται καθημερινά για άλλα σόου.

Γιασμίν, Κεντάκι, καλλιστεία

Σαν να ξεπηδά από ταινία μίας άλλης εποχής, ο Αχκεχξέτ κάνει μια πολύ διαφορετική ζωή. Το οκτάχρονο αγόρι ανήκει στη φυλή Κραχό που ζει στη λεκάνη του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Οι Κραχό πιστεύουν ότι η γη δημιουργήθηκε από τον ήλιο και τη σελήνη. Το κόκκινο χρώμα στο στήθος του προέρχεται από ένα τελετουργικό της φυλής του. Το κοντινό ποτάμι τούς παρέχει νερό. Καλλιεργούν μόνοι τους την τροφή τους σε άγονα εδάφη.

Αχκεχξέτ, φυλή Κραχό, Βραζιλία

Η Τάι (11) ζει με τις αδερφές και τους γονείς της στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι γονείς τους δεν είναι εύποροι, αλλά μπορούν να συντηρήσουν καλά την οικογένειά τους. Ο τοίχος στο δωμάτιο της Τάι είναι γεμάτος αφίσες του ποπ σταρ Φιλίπ Ντιλόν.

Πηγή: Ντόιτσε Βέλλε

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα