Σήμερα διεξάγεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο στην Ερμούπολη της Σύρου η εκδίκαση των τριών αγωγών της εταιρείας ΟΝΕΧ, ιδιοκτήτριας του ναυπηγείου του νησιού, ενάντια σε μέλη της τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.
Η οργάνωση, που περιλαμβάνει στους κόλπους της 320 μέλη έχει προβεί σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την τήρηση των όρων λειτουργίας του ναυπηγείου με βάση τη νομοθεσία και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων.
Από το 2018, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του ναυπηγείου, οι κάτοικοι της Ερμούπολης διαπίστωσαν σοβαρή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας πάνω από την πόλη και έξω από τον χώρο του ναυπηγείου, την οποία απέδωσαν στο γεγονός ότι οι αμμοβολισμοί και οι βαφές των πλοίων γίνονται σε ανοιχτό χώρο. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης στη θάλασσα.
Δειγματοληψίες στο λιμάνι της πόλης από την οργάνωση Aegean Rebreath και αναλύσεις δειγμάτων από τον έγκυρο κρατικό φορέα ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών), έδειξαν μεγάλες συγκεντρώσεις (πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια) βαρέων μετάλλων (χρώμιο, χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος, κάδμιο).
Το ΠΠΠΣ πήρε την πρωτοβουλία τον Δεκέμβριο του 2020 να στείλει επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας από το ίδιο, και ανατεθειμένης στο ΕΛΚΕΘΕ, αναλυτικής μελέτης για το πρόβλημα της ρύπανσης.
Αυτή η επιστολή υπήρξε η αφορμή για το πρώτο εξώδικο της αμερικανικής πολυεθνικής επιχείρησης προς το ΠΠΠΣ, ενώ ακολούθησαν οι τρεις αγωγές για δυσφήμιση. Πρόκειται για προσπάθεια εκφοβισμού των ενεργών κατοίκων, που στόχο έχει την ακύρωση οποιωνδήποτε ελέγχου στις δραστηριότητές της.
Η τακτική αυτή εκ μέρους μεγάλων εταιρειών δεν είναι καινούρια, αλλά τελευταία έχει γιγαντωθεί, προκαλώντας αντιδράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Της έχει αποδοθεί και συγκεκριμένη εύγλωττη ονομασία: SLAPP (Strategic lawsuits against public participation – Στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού).
Συνήθως στρέφεται εναντίον δημοσιογράφων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αγωγή της Ελληνικός Χρυσός σε βάρος της δημοσιογράφου του AlterThess Σταυρούλας Πουλημένη, με την οποία της ζητούσαν αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ, υπό το πρόσχημα της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Η πρωτοτυπία της ONEX είναι ότι επιλέγει να στραφεί εναντίον απλών πολιτών, μόνο και μόνο επειδή είναι ενεργοί και επιμένουν ότι οι νόμοι και οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τη λειτουργία των επιχειρήσεων πρέπει να τηρούνται.
Το ανησυχητικό δε είναι ότι όλη αυτή τη συσπείρωση των κατοίκων προσπαθεί να φρενάρει μια αντισυσπείρωση των αρχών. Σύμφωνα με καταγγελίες του ΠΠΠΣ, σε υποστήριξη του μηχανισμού της ONEX προστρέχουν ο Δήμος, το σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας, πολιτευτές του νομού, εκπρόσωποι εκκλησιών και του λιμενικού.
Την υποστήριξή του στην (ελληνοαμερικανικών συμφερόντων) ONEX έχει επανειλημμένα εκφράσει με δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ (παραδείγματα από το 2017, το 2018, το 2019, το 2020, το 2021).
ΠΗΓΗ: Reportersunited.gr