ΑΘΗΝΑ
20:10
|
26.04.2024
Ακόμη ένας πολιτικός αντίπαλος του Προέδρου του Μπενίν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση, με ερωτήματα να εγείρονται για την νομιμότητα της διαδικασίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε είκοσι χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της συνέργειας σε τρομοκρατικές ενέργειες καταδικάστηκε η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μπενίν, Ρέκια Μαντουγκού (Reckya Madougou) με την νομιμότητα της διαδικασίας να τίθεται υπό αμφισβήτηση από τους συνηγόρους της σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

«Το έγκλημά της ήταν ότι αντιπροσώπευε μια δημοκρατική εναλλακτική στο καθεστώς του Πατρίς Ταλόν» ανέφερε σχετικά ένας εκ των συνηγόρων, οι οποίοι υπογράμμισαν πως η ετυμηγορία του δικαστηρίου ανακοινώθηκε περίπου στις 6 το πρωί (05:00 GMT) μετά από μια δίκη στην οποία δεν εμφανίστηκαν μάρτυρες.

«Θυσιάζομαι για τη δημοκρατία και αν η αυτό επιτρέψει σε εσάς, κύριε Πρόεδρε και στους συναδέλφους σας να ανακτήσετε την ανεξαρτησία σας από την εκτελεστική εξουσία, τότε δεν θα έχω υποφέρει μάταια», ανέφερε η ίδια λίγο πριν καταδικαστεί, σύμφωνα με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται πως η καταδίκη της Μαντουγκού, ισχυρής αντιπάλου του Προέδρου Πατρίς Ταλόν, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την καταδίκη ενός ακόμη εκ των κορυφαίων αντιπάλων του, του Τζοέλ Αϊβο (Joel Aivo), τιμωρήθηκε με 10 χρόνια φυλάκιση για συνωμοσία κατά του κράτους και ξέπλυμα χρήματος.

Η Μαντουγκού συνελήφθη τον Μάρτιο και κατηγορήθηκε για χρηματοδότηση επιχείρησης που δολοφονούσε πολιτικά πρόσωπα, ώστε να αποτραπεί η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον επόμενο μήνα. Η υποψηφιότητά της είχε απορριφθεί νωρίτερα από την εκλογική επιτροπή.

Ακτιβιστές και πολιτικοί αντίπαλοι του Ταλόν, ενός πολυεκατομμυριούχου μεγιστάνα του βαμβακιού, λένε ότι από το 2016 που ανέλαβε την εξουσία έχει ανατρέψει τις δημοκρατικές παραδόσεις του Μπενίν. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στοχευσης πολιτικών αντιπάλων, αρκετοί αντίπαλοί του έχουν συλληφθεί και οι εκλογικές μεταρρυθμίσεις που υπέγραψε ο ίδιος το 2018 απέκλεισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το κοινοβούλιο το επόμενο έτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα