ΑΘΗΝΑ
10:44
|
21.05.2024
Βουλευτές από εννέα κράτη και την Κάτω Δούμα της Ρωσίας έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το παράδειγμα του Καποδίστρια αποδεικνύει ότι μπορείς να είσαι φλογερός πατριώτης και αγνός χριστιανός και ταυτόχρονα φορέας της ευρωπαϊκής ενότητας και συνεννόησης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε τιμητική αναφορά του μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο μνήμα του Ιωάννη Καποδίστρια στην Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο παρουσία του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη και της αντιπροέδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμας κ. Άννας Κουζνετσόβα.

Η τελετή έγινε από τη Διεθνή Γραμματεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία συνεδριάζει στο νησί, με τη συμμετοχή Ορθοδόξων βουλευτών από δέκα κράτη. Στο μνήμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον πρόεδρο της Γ.Σ. της ΔΣΟ, βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Σεργκέι Γκαβρίλοφ.  

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην ομιλία που εκφώνησε, εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού, ανέφερε ότι «η ΔΣΟ κλίνει ευλαβικά το γόνυ εμπρός στον τάφο ενός μεγάλου διπλωμάτη, μεγάλου επιστήμονα-ιατρού, ενός Αγίου της πολιτικής, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, που αναπαύεται εδώ στην πατρώα γη της Κέρκυρας, στην ιστορική Μονή Πλατυτέρας. Η προσωπικότητα αυτού του γνήσιου Έλληνα πατριώτη και ειλικρινούς πιστού χριστιανού, έλαμψε σε ολόκληρη την Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία. Ο γνωστός Χένρυ Κίσινγκερ στην διδακτορική του διατριβή διατύπωσε την άποψη ότι στην πολιτική υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: οι Μέτερνιχ και οι Καποδίστριες. Ο κυνικός μακιαβελισμός απέναντι στον αγνό δημοκρατικό φιλελευθερισμό, αυτόν που υπερασπίστηκε το ένδοξο τέκνο της Κέρκυρας, από τις υψηλές θέσεις που ανέλαβε στην υπηρεσία του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄».

Αιχμές Γκαβρίλοφ για τις διασπαστικές τάσεις εντός της Ορθοδοξίας

Στη διά ζώσης συνεδρία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Κύπρου, της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Συρίας. Διαδικτυακά συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκαπέντε χωρών.

«Η συνεδρίαση της Γραμματείας αποτελεί ορατή μαρτυρία του ότι η ΔΣΟ συνεχίζει τη δράση της παρ’ όλους τους περιορισμούς, που οφείλονται στην εξάπλωση της λοίμωξης του κορονοϊού και αυτή η δράση είναι ιδιαιτέρως σημαντική υπό τις συνθήκες του σημερινού διεθνούς γίγνεσθαι», τόνισε ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ, και διευκρίνισε ότι η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νέες προκλήσεις και εξήγησε ποιες είναι: «Το 2023 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της Συνέλευσής μας και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων με κοινές προσπάθειες αναπτύσσουμε ένα υπόδειγμα διεθνών σχέσεων, το οποίο βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό τόσο των κοινών πνευματικών αξιών, όσο και των ιδιαιτεροτήτων των εθνικών παραδόσεων».

Ο πρόεδρος της ΔΣΟ συνέχισε αφήνοντας αιχμές για τις απειλές που δέχεται σήμερα ο κόσμος της Ορθοδοξίας: «Η Συνέλευση αναγκάζεται να λειτουργεί υπό συνθήκες απόκρουσης κάθε λογής απειλών, τόσο οικολογικών και ανθρωπογενών, όσο και απειλών πολεμικών. Μάλιστα ειδικά τα τελευταία χρόνια στην απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, που έγινε δυστυχώς πλέον συνηθισμένη, προστέθηκε και μια νέα απειλή, η κλιμάκωση του ανταγωνισμού των σύγχρονων εξοπλισμών. Ενώσαμε τις προσπάθειές μας για να επεξεργαστούμε όσο περισσότερες κοινές προσεγγίσεις είναι δυνατό για την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων με σκοπό τη διαφύλαξη και την ενίσχυση ακόμη και αυτής της εύθραυστης ειρήνης, που υπάρχει σήμερα».

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση τόνισαν την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών και της σταθεροποίησης της κατάστασης στις ζώνες συγκρούσεων και μίλησαν ανοικτά για τις οδυνηρές συνέπειες των αντικανονικών αποφάσεων και την ευθύνη για τη διαφύλαξη της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου. Ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους γεωπολιτικούς λόγους που δεν πρέπει να θέτουν σε απειλή την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου.

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε επίσης, ο απολογισμός δράσης της ΔΣΟ την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2021 και ορίστηκε το πρόγραμμα μελλοντικών εργασιών, που αποβλέπει στην ενίσχυση και τη διεύρυνση των επαφών μεταξύ πολιτικών, κοινοβουλευτικών, εκκλησιαστικών, επιστημονικών και πνευματικών παραγόντων και φορέων, θεσμών της κοινωνίας των πολιτών, στη διοργάνωση του «διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Συνοψίζοντας τα πορίσματα της συνεδρίασης ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ επισήμανε τους βασικούς άξονες της μελλοντικής δράσης της Συνέλευσης:

  • Παραλλήλως με άλλες διεθνείς πολιτικές, κοινοβουλευτικές οργανώσεις να συνεχισθεί ο διάλογος των χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και άλλων σύγχρονων απειλών και προκλήσεων,
  • Να συνεχισθεί ο διακρατικός διάλογος για την εξομάλυνση των εστιών έντασης σε χώρες ορθόδοξης παράδοσης όπως λ.χ. η Ουκρανία, το Μαυροβούνιο κ.ά, για τη μείωση της συγκρουσιακής δυναμικής και των αντιπαραθέσεων στον ορθόδοξο κόσμο,
  • Να προετοιμασθούν σε ανώτατο κοινοβουλευτικό επίπεδο πολιτικά και διπλωματικά μέσα και μηχανισμοί αντίδρασης στις καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις χώρες της Ευρώπης.

Τι είναι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας είναι διακοινοβουλευτικό όργανο, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων το 1993.

Σήμερα στη Συνέλευση συμμετέχουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από τις χώρες Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Συρία, σε ορισμένες περιπτώσεις από Λιθουανία, Φινλανδία, καθώς και ομάδες ή μεμονωμένοι βουλευτές από Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αργεντινή, Αυστραλία, Η.Π.Α., Καναδά, Κονγκό, Μοζαμβίκη, Ουγκάντα, Σουδάν και Χιλή. Ανώτατο όργανο της ΔΣΟ είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της, στην οποία συμμετέχουν κοινοβουλευτικές ομάδες, που σχηματίσθηκαν από τα Κοινοβούλια των ως άνω χωρών και συνέρχεται μία φορά τον χρόνο. Η Διεθνής Γραμματεία της ΔΣΟ είναι εκτελεστικό όργανο, το οποίο συνέρχεται με απόφαση της ηγεσίας της ΔΣΟ κατά τη διάρκεια του έτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μόσχα: Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τη νομιμότητα του ΔΠΔ, αλλά τη χρησιμοποιούν εναντίον των εχθρών τους

Νέα Καληδονία: «Εύθραυστη» ηρεμία και αποχώρηση Νεοζηλανδών και Αυστραλών

Μερικές πρώτες σκέψεις για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα