ΑΘΗΝΑ
19:25
|
21.05.2024
Ο Αντόνιο Σταλιανό «αποκάλυψε» επίσης ότι «το κόκκινο ένδυμά του επιλέχθηκε από την αμερικάνικη Coca-Cola αποκλειστικά για διαφημιστικούς σκοπούς».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άναυδους άφησε την περασμένη εβδομάδα τους μαθητές και τις μαθήτριες σχολείου στη Σικελία ο επίσκοπος του Νότο, Αντόνιο Σταλιανό, όταν τους είπε ότι ο Άη Βασίλης «δεν υπάρχει». «Όχι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός, δεν υπάρχει. Μάλιστα, θα ήθελα να προσθέσω ότι το κόκκινο ένδυμά του επιλέχθηκε από την αμερικάνικη εταιρεία Coca-Cola αποκλειστικά για διαφημιστικούς σκοπούς».

Ιταλικά τοπικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι η «δήλωση-βόμβα» του επισκόπου Σταλιανό έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ήταν γνωστός για τη γενναιοδωρία του και επί της ουσίας αποτέλεσμα την έμπνευση για το μεταγενέστερο «κατασκεύασμα» του Αγίου Βασίλη.

Η δήλωση του επισκόπου της Σικελίας έγινε viral και προκάλεσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα να αναγκάσει τη ρωμαιοκαθολική επισκοπή στη Σικελία να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους κυρίως αγανακτισμένους γονείς. Ο εκπρόσωπος Τύπου της επισκοπής της Σικελίας, Αλεσάντρο Παολίνι, απολογήθηκε μέσω Facebook: « Καταρχάς, εκ μέρους του Επισκόπου, εκφράζω τη λύπη μου για αυτή τη δήλωση που απογοήτευσε τα παιδιά και θέλω να διευκρινίσω ότι αυτή δεν ήταν καθόλου η πρόθεση του κ. Σταλιανό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.  Στόχος του επισκόπου, πρόσθεσε ο Παολίνι, ήταν «να αναλογιστούν τα παιδιά το νόημα των Χριστουγέννων και τις όμορφες παραδόσεις που τα συνοδεύουν με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και να ανακτήσει την ομορφιά των Χριστουγέννων που πλέον είναι όλο και πιο εμπορευματοποιημένα και λιγότερα χριστιανικά».

«Σίγουρα δεν πρέπει να καταρρίψουμε τη φαντασία των παιδιών, αλλά να αντλήσουμε καλά παραδείγματα από αυτήν που είναι θετικά για τη ζωή», συνέχισε. «Έτσι ο Άγιος Βασίλης είναι μια αποτελεσματική εικόνα για να μεταφέρει τη σημασία του να δίνεις, δηλαδή τη γενναιοδωρία, το μοίρασμα. Αλλά όταν αυτή η εικόνα χάνει το νόημά της, βλέπεις τον Άγιο Βασίλη ως καταναλωτισμό, την επιθυμία δηλαδή να αποκτήσεις, να αγοράσεις, να αγοράσεις και να ξανααγοράσεις, τότε πρέπει να την επανεκτιμήσεις δίνοντάς της ένα νέο νόημα».

Οι γονείς ωστόσο, δεν αντιμετώπισαν και τόσο «ψύχραιμα» την όλη κατάσταση. Ενώ αρκετοί αποδέχθηκαν την προσπάθεια του επισκόπου να επικεντρωθεί στην καθολική έννοια των Χριστουγέννων, άλλοι τον κατηγόρησαν για παρέμβαση στις οικογενειακές παραδόσεις και γιορτές και ότι συνέτριψε το πνεύμα των Χριστουγέννων για τα παιδιά, πόσο μάλιστα σε μια περίοδο ήδη διαταραγμένη, λόγω πανδημίας.

Πάντως ο ίδιος ο επίσκοπος Σταλιανό δεν φαίνεται να αποκλίνει από την αρχική του δήλωση. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» (La Repubblica) είπε: «Δεν τους είπα ότι δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Μίλησα στα παιδιά για την ανάγκη του να διαχωρίζουν στο μυαλό τους τι είναι αληθινό και τι είναι μυθοπλασία. Από όλη αυτήν την ιστορία βγήκε το εξής αληθινό και υπαρκτό γεγονός: τα Χριστούγεννα δεν ανήκουν πια στους χριστιανούς. Είναι μια γιορτή με φώτα και λαμπιόνια, η οποία έχει κατακτηθεί από τον καταναλωτισμό».  

Η «επανάσταση» του Σταλιανό συνδέεται βέβαια με την πρόσφατη «σταυροφορία» που κήρυξαν η Αγία Έδρα και ο δεξιός Τύπος στην Ιταλία κατά της πρότασης της Επιτρόπου Ισότητας Χελένα Ντάλι, η οποία ζήτησε να αποφεύγονται στην εσωτερική αλληλογραφία της ΕΕ ευχές αλλά και η χρήση ονομάτων που παραπέμπουν μονομερώς σε χριστιανικό πνεύμα. Η ευρωπαία Επίτροπος εισηγήθηκε να μην ευχόμαστε π.χ. «Καλά Χριστούγεννα», αλλά «Καλές Γιορτές» ή απλά «Καλές Διακοπές». Το Βατικανό αντέδρασε και κέρδισε την Κομισιόν, όπως γράφει στο Κοσμοδρόμιο ο Γιώργης-Βύρων Δάβος.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Αναστέλλει τη διανομή τροφίμων στη Ράφα

Θάνατος Ραϊσί: Θεωρίες (για αγρίους) και διεθνείς συνέπειες

Το ουδέτερο και η (νεοφιλελεύθερη, αντικοινωνική) «θρησκεία» της ατομικής επιθυμίας

ΠΑΣΟΚ για επιτυχόντες ΑΣΕΠ: Όμηροι της κυβερνητικής ανικανότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα