ΑΘΗΝΑ
00:41
|
05.05.2024
Τεράστιες καταστροφές σε κτίρια και πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών έχουν προκαλέσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ τις τελευταίες 48 ώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εν μέσω πολύ δυνατών καταιγίδων και εξαιρετικά καταστροφικών ανεμοστρόβιλων βρέθηκαν αργά την Παρασκευή και τα ξημερώματα του Σαββάτου μεγάλες περιοχές των κεντρικών και νότιων Ηνωμένων Πολιτειών. Ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν, με τους αξιωματούχους να φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 80.

Μόνο στο Κεντάκι, ο κυβερνήτης της πολιτείας δήλωσε πως περισσότεροι από 70 άνθρωποι είναι πιθανό να βρίσκονται ανάμεσα στα συντρίμμια, μετά από «μία από τις πιο δύσκολες νύχτες στην ιστορία του Κεντάκι».

Ανεμοστρόβιλοι και ισχυροί άνεμοι διέλυσαν ολοκληρωτικά ένα κατειλημμένο εργοστάσιο κεριών στο Κεντάκι, μια αποθήκη της Amazon στο δυτικό Ιλινόις και ένα γηροκομείο στο Αρκάνσας, παρασύροντας στο θάνατο πολλούς ανθρώπους και αφήνοντας τους επιζώντες να προσπαθούν να σώσουν τραυματίες και εγκλωβισμένους

Περισσότεροι από 30 ανεμοστρόβιλοι έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον έξι πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Μιζούρι, Τενεσί και Μισισιπή. Μία περιοχή που εκτείνεται σε πλάτος μεγαλύτερο των 250 μιλίων από το Αρκάνσας μέχρι το Κεντάκι μοιάζει σαν να χτυπήθηκε «από έναν βίαιο, μακρόσυρτο μηχανικό τροχό», λένε οι μετεωρολόγοι του CNN.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτός ο αριθμός των νεκρών θα υπερβεί τους 70… μπορεί, στην πραγματικότητα, να ξεπεράσει τους 100 πριν τελειώσει η ημέρα”, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιαρ αργά το πρωί του Σαββάτου. «Το μέγεθος της καταστροφής δεν μοιάζει με οτιδήποτε που έχω δει ποτέ», πρόσθεσε.

Μία από τις τοποθεσίες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα είναι η πόλη του Μέηφιλντ στο νοτιοδυτικό Κεντάκι, όπου ένας ανεμοστρόβιλος έπληξε το εργοστάσιο κεριών Mayfield Consumer Products την Παρασκευή το βράδυ, ενώ πολλοί άνθρωποι στο εσωτερικό του εργάζονταν κανονικά. Περίπου 110 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα και υπάρχουν φόβοι για δεκάδες νεκρούς, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κεντάκι.

Ο κυβερνήτης είπε ότι επισκέφτηκε επίσης το Ντόσον Σπρινγκς, την πατρίδα του πατέρα του, με πληθυσμό περίπου 2.700 κατοίκων, όπου όπως λέει, «οι απώλειες αναμένονται πολύ μεγάλες».

«Ένα τετράγωνο από το σπίτι του παππού μου έχει εξαφανιστεί ένα ολόκληρο σπίτι, και δεν ξέρουμε πού είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι», είπε ο Μπεσιάρ.

Το βίντεο από το Μέηφιλντ έδειξε τι είχε απομείνει από το εργοστάσιο εκεί: ένα τεράστιο πεδίο συντριμμιών, σε μεγάλο βαθμό από στριμμένο μέταλλο, με ύψος αρκετά πόδια, με διασώστες να χρησιμοποιούν χέρια και μηχανήματα για να το σκάψουν.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει», προσθέτοντας πως η Εθνική Φρουρά θα αναπτυχθεί σε όσες περιοχές από τις πληγείσες θεωρηθεί απαραίτητο. Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στην περιοχή για να ερευνήσει τις ζημιές από την καταιγίδα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

ΠΗΓΗ: CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα