ΑΘΗΝΑ
14:59
|
03.05.2024
Σε μια ιστορική απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας, αναγνωρίστηκαν εκ νέου ως ιθαγενείς κάτοχοι τίτλων ιδιοκτησίας στα νησιά τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν 120 χρόνια πριν, οι άνθρωποι της φυλής των Γουοπαμπούρα απομακρύνθηκαν με τη βία από τα νησιά τους στο κεντρικό Κουίνσλαντ, υποφέροντας για πολλές γενιές.

Την Παρασκευή, μετά από μια ιστορική απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας, αναγνωρίστηκαν εκ νέου ως ιθαγενείς κάτοχοι τίτλων ιδιοκτησίας στα νησιά, κατακτώντας ξανά τη σύνδεση με τη γη τους.

Η Σαμάλα Κρόνιν, μία εκ των απογόνων της φυλής, δήλωσε πως η απόφαση θα αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο και για άλλους ανθρώπους που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την απόκτηση ανάλογων τίτλων.

«Η σημερινή μέρα δεν μοιάζει με καμία άλλη», είπε η Κρόνιν, και πρόσθεσε: «είμαστε η μόνη ομάδα ιθαγενών που εκδιώχθηκε από τη γη της για περισσότερα από 80 χρόνια, και πλέον ξαναπήραμε πίσω τη χώρα μας.»

 Η περιοχή που αποδόθηκε στους ιθαγενείς καλύπτει πάνω από 567 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει το Γουόπα (Μεγάλο Κέπελ) και το Κόνομι (Βόρειο Κέπελ). Η ομάδα διεκδίκησης των τίτλων ιδιοκτησίας περιλαμβάνει απογόνους των Γιουλόβα, Νέλλυ, Όυστερ Μάγκι και Φάνυ Λόχις.

Η κυρία Κρόνιν υπενθύμισε ότι η διεκδίκησή τους αμφισβητήθηκε αρχικά από τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις λόγω της απαίτησης να αποδειχθεί η αδιάλειπτη, συνεχής σύνδεση με τη γη τους – κάτι που υπήρξε αρκετά δύσκολο λόγω των περισσότερων από 80 ετών που πέρασαν εκτός χώρας μετά τη βάναυση απομάκρυνσή τους.

Τελικά, σε μια ειδική ακρόαση αναφορικά με το νησί Κόνομι, ο αξιότιμος δικαστής Ρανγκία του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας έκρινε ότι περισσότερα από 567 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς και θάλασσας θα πρέπει να αναγνωριστούν ως πατρίδα των Γουοπαμπούρα. Εντός της συγκεκριμένη έκτασης βρίσκονται 13 νησιά.

ΠΗΓΗ: Abc.net.au

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα