ΑΘΗΝΑ
23:12
|
05.05.2024
Φόροι, τέλη, μη ευνοϊκή νομοθεσία, ελλείψεις ρευστότητας και ο ανταγωνισμός από τα αδηφάγα σούπερ-μάρκετ αυξάνει τις ζημιές και βάζει λουκέτα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νόμοι των τελευταίων ετών υπέρ των σούπερ-μάρκετ και των μεγάλων επιχειρήσεων, οι ελλείψεις ρευστότητας στην αγορά και οι συνεχείς φορολογικές υποχρειώσεις, τείνουν να κάνουν ακόμη και τα (κάποτε προσοδοφόρα) περίπτερα είδος προς εξαφάνιση.

Έρευνα που έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP καταγράφει πως ο τζίρος των περιπτέρων το 2020 εμφάνισε μείωση εσόδων κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Το 2021 οι ζημιές εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ και το μέλλον δεν φαντάζει ιδιαίτερα «φωτεινό».

Η έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που έγινε προκειμένου να εξακριβωθούν οι οικονομικές ζημιές στις μικρές επιχειρήσεις λιανικής για το 2020 και την πρόβλεψη για το 2021 στην περιφέρεια Αττικής, δείχνει πως ο τζίρος των περιπτέρων της Αττικής ανήλθε σε 1,23 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του 2019 κατά 13,8% ή 196,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 προβλέπεται μείωση κατά 5,7% ή 70 εκατ. ευρώ.

Η ποσοστιαία μεταβολή πωλήσεων το 2020 έναντι του 2019 ανήλθε σε -13,8%, ενώ για το 2021 προβλέπεται μικρότερη μείωση κατά 5,7% έναντι του 2020.

Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση, βάσει της έρευνας, η απασχόληση μειώθηκε το 2020 κατά 7,7%, ενώ το 2021 προβλέπεται αύξηση κατά 1%.

Διαπιστώνεται επίσης πως τα περίπτερα σβήνουν, σταδιακά, από τον επιχειρηματικό χάρτη όχι μόνον λόγω μείωσης της κατανάλωσης αλλά και λόγω προβλημάτων  όπως η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων και η έλλειψη ρευστότητας.

Ζητούν μέτρα ενίσχυσης

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος ζήτησαν από την κυβέρνηση να λάβει στοχευμένα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, η μείωση της φορολογίας, η επέκταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου, η αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διεύρυνση των κριτηρίων ενίσχυσης και η μείωση δημοτικών τελών.

Χανιά | Ξηλώνουν κι άλλο κλειστό περίπτερο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα