ΑΘΗΝΑ
00:46
|
08.05.2024
Η Μαρία Θεοδωρίδου εκτιμά πως η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται πάνω στο χρόνο όπως κάνουμε με τον εμβολιασμό της γρίπης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοικτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού κατά του κορονοϊού όπως γίνεται και με το εμβόλιο της γρίπης άφησε το απόγευμα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Θεοδωρίδου δήλωσε αδυναμία να κάνει εκτιμήσεις για την τέταρτη αναμνηστική δόση, τονίζοντας πως για το θέμα αυτό μπορεί κάποιος να κάνει «μόνο εικασίες» καθώς αυτή η τέταρτη δόση θα πρέπει να είναι στον χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης.

Για την παραλλαγή «Όμικρον», ανέφερε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας. Ωστόσο υπάρχουν και αισιόδοξα σημάδια. Αυτά είναι η νόσηση σε άτομα κάτω των 50 ετών, όπως και η μειωμένη θνητότητα. Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε, πως ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Σχετικά με την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), όπου φαίνεται πως μειώνεται η θνητότητα κατά 90% και 20 φορές ο κίνδυνος της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών λέγοντας πως εκεί επικεντρώνεται το γενικό ενδιαφέρον και επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να δημιουργούνται αναβολές στον βασικό εμβολιασμό των παιδιών.

Κατά την κ. Θεοδωρίδου, η επιτροπή εισηγήθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, όπως είπε για τρεις λόγους: για την προστασία τους, για την απρόσκοπτη παρακολούθηση της διά ζώσης εκπαίδευσης αλλά και για την συνολική επιβράδυνση της πανδημίας μέσω της αύξησης των εμβολιασμών.

Σε σχέση με τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και μολυνθούν από κορονοϊό, δημοσιεύτηκε μια μελέτη αναφορικά με τον κίνδυνο εισαγωγής παιδιών για νοσηλεία με μη ελεγχόμενο άσθμα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής για νοσηλεία.

Εξήγησε πως το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων, διευκρινίζοντας πως χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών και σε τρεις μήνες έπειτα από τη νόσηση. Ανέφερε επίσης πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού είναι ανάλογες με αυτές άλλων παιδικών εμβολίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα