ΑΘΗΝΑ
09:51
|
20.04.2024
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενδιαφέρεται για την θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας.
Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συμπεριλαμβάνεται στη λίστα υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με νορβηγικά μέσα ενημέρωσης φέρεται να έχει επιβεβαιώσει την είδηση. «Το υπουργείο επικοινώνησε μαζί μου τον Νοέμβριο για να με ρωτήσει αν ήθελα να θέσω υποψηφιότητα. Το έκανα καθώς έχω ισχυρό κίνητρο για αυτή τη θέση», φέρεται να δήλωσε.

Ο Στόλτενμπεργκ είναι ένας από τους 22 υποψηφίους για τη θέση, με επικρατέστερο έως τώρα τον αντικυβερνήτη Ίαν Γουόλντεν Μπαχ.

Εάν τα καταφέρει να πάρει τη θέση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρώσει πρώτα την θητεία του ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο 62χρονος Γενς Στόλτενμπεργκ, ηγείται του ΝΑΤΟ από τον Οκτώβριο του 2014. Πριν από αυτό, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ήταν πρωθυπουργός της Νορβηγίας για οκτώ χρόνια από το 2005, ενώ είχε ηγηθεί κυβερνήσεων και την περίοδο 200-2001. Έχει διατελέσει επίσης γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που πιθανώς του δίνει επιπλέον πόντους στη διεκδίκηση της θέσης.

Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της νορβηγικής κεντρικής τράπεζας διαχειρίζεται το τεράστιο κρατικό ταμείο, το οποίο αξίζει πάνω από 12.400 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (1.200 δισεκατομμύρια ευρώ) και καθιστά την Norges Bank Investment Management (NBIM) το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο στον κόσμο.

Με πληροφορίες από TIJD, ΝΡΚ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα