ΑΘΗΝΑ
06:17
|
22.02.2024
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επιβεβαίωσε το ρεκόρ της πόλης Βερχογιάνσκ της Σιβηρίας στις 20 Ιουνίου του 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιβεβαιώθηκε από τα πιο «επίσημα χείλη» ότι η θερμοκρασία των 38 βαθμών Κελσίου στην Αρκτική το καλοκαίρι του 2020 ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί στην περιοχή και αυτό οφείλει να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινότητα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επιβεβαίωσε σήμερα (14/12) το ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου, το οποίο καταγράφηκε στην πόλη Βερχογιάνσκ της Σιβηρίας στις 20 Ιουνίου του 2020. Η εν λόγω θερμοκρασία ήταν κατά 18 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία της περιοχής για τον μήνα Ιούνιο. «Ήταν ένας καύσωνας που θύμιζε περισσότερο τη Μεσόγειο παρά την Αρκτική», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του η υπηρεσία του ΟΗΕ, WMO.

«Αυτό το νέο ρεκόρ στην Αρκτική είναι μια από τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στα αρχεία για τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που υφίσταται το κλίμα μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών Πετέρι Ταάλας, επισημαίνοντας ότι την ίδια χρονιά η Ανταρκτική κατέγραψε επίσης ρεκόρ 18,3 βαθμών Κελσίου.

Η πόλη Βερχογιάνσκ της Σιβηρίας, όπου το θερμόμετρο έδειξε τη θερμοκρασία αυτή ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στις 20 Ιουνίου του 2020, βρίσκεται 115 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, μια περιοχή στην οποία η θερμοκρασία ανεβαίνει περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι θερμοκρασίες εκεί καταγράφονται από το 1885. Αυτή η περιοχή της ανατολικής Σιβηρίας έχει πολύ ξηρό ηπειρωτικό κλίμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολύ ψυχρούς χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια.

«Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την άνοδο των θερμοκρασιών σε μια περιοχή που είναι σημαντική για τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά το κλίμα» και επομένως είναι σημαντικό να την παρατηρούμε διαρκώς, υπογράμμισε παράλληλα ο Ράνταλ Κέρβενι, ο εισηγητής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τις ακραίες κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες. «Είναι πιθανό, όντως, ότι θα προκύψουν πιο ακραίες συνθήκες στην Αρκτική στο μέλλον», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Οι ερευνητές του οργανισμού αυτού προσπαθούν να «επαληθεύσουν θερμοκρασία 54,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 2020 και 2021 στο πιο ζεστό μέρος της Γης, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, και επίσης να επιβεβαιώσουν ένα νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ ζέστης 48,8 βαθμών Κελσίου το οποίο καταγράφηκε στην Σικελία φέτος το καλοκαίρι», συνέχισε ο Ταάλας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Αρκτική είναι μια από τις περιοχές στις οποίες η θερμοκρασία αυξάνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δημιούργησε μια νέα κατηγορία, αυτήν της πιο υψηλής θερμοκρασίας για όλα τα μέρη που βρίσκονται στον ή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχει επιφορτιστεί με την επιβεβαίωση των ρεκόρ αυτών θερμοκρασίας εξετάζει την εγκυρότητα των οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν στη μέτρηση, όπως και την συνοχή με τις καιρικές συνθήκες τη στιγμή της μέτρησης.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέμπη: Απορρίφθηκε από την Εξεταστική το αίτημα να διερευνηθεί ο Καραμανλής για ψευδορκία

Η πλειοψηφία στην Εξεταστική απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Καραμανλή στην αρμόδια Εισαγγελία ώστε να διερευνηθεί για ψευδορκία.
ΣΥΝΑΦΗ

Διαστημικό σκουπιδαριό με…ανθρώπινη υπογραφή

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση από φορείς πολιτών για τον flyover

Ο καιρός σήμερα: Άστατος με βροχές

Λίμνη έγινε το καταφύγιο ζώων Σωκράτης στην Αθήνα, μετά τη βροχή…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα