ΑΘΗΝΑ
09:00
|
26.04.2024
Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί πως θα πληρώσει έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά ως αποζημίωση για παιδιά ιθαγενών που υπέστησαν διακρίσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί πως θα πληρώσει έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (31 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ως αποζημίωση για παιδιά και οικογένειες ιθαγενών που υπέστησαν διακρίσεις ενώ βρίσκονταν σε ανάδοχη φροντίδα.

Τον Σεπτέμβριο, ένα ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε μια απόφαση του 2016 σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υποχρηματοδοτούσε τις υπηρεσίες «First Nations» σε σύγκριση με εκείνες για παιδιά μη αυτόχθονες. Το δικαστήριο έκρινε πως το κράτος θα πρέπει να αποζημιώσει με 40000 δολάρια Καναδά κάθε παιδί που βρισκόταν σε πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας μετά το 2006.

Η κυβέρνηση είπε αρχικά ότι θα ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης ετυμηγορίας.

Ωστόσο η ίδια, αλλά και συνολικά το καναδικό κράτος, έχει τεθεί υπό έντονο δημόσιο έλεγχο μετά την ανακάλυψη περισσότερων από 1.100 τάφων χωρίς σήμανση στις τοποθεσίες πρώην οικιστικών σχολείων.

Μέχρι το 1996, το κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα του Καναδά χώριζε τα ιθαγενή παιδιά από τις οικογένειές τους και τα έστελνε σε οικοτροφεία όπου πολλά βρίσκονταν  υποσιτισμένα, ξυλοκοπημένα και σεξουαλικά κακοποιημένα.

Η συγκεκριμένη «παρεκτροπή» στην οργάνωση του σχολικού συστήματος ήταν μέρος των προσπαθειών αφομοίωσης των αυτόχθονων παιδιών . Αυτά αναγκάζονταν  να εγκαταλείψουν τις μητρικές τους γλώσσες και την παράδοσή τους και να προσηλυτιστούν στον Χριστιανισμό.

Το ποσό της αποζημίωσης που θα διατεθεί στους αυτόχθονες από τη κυβέρνηση – αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη Τρίτη- θα χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτηση δύο ακόμη σχετικών δικαστικών αγωγών, καθώς και τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα πρόνοιας των αυτόχθονων παιδιών, δήλωσε πηγή στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBC.

«Τα χρήματα δεν σημαίνουν δικαιοσύνη, ωστόσο, σηματοδοτούν το ότι βρισκόμαστε σε μια ‘θεραπευτική’ πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε η Rose Anne Archibald, Εθνική Αρχηγός της Συνέλευσης των Πρώτων Εθνών.

«Το μέγεθος του προτεινόμενου πακέτου αποζημίωσης είναι απόδειξη για το πόσα από τα παιδιά μας αφαιρέθηκαν από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους», πρόσθεσε.

Περίπου 150.000 παιδιά των Πρώτων Εθνών, από τις αυτόχθονες κοινότητες των Μέτις και των Ινουίτ, στεγάστηκαν στα σχολεία, τα οποία λειτουργούσαν μεταξύ 1874 και 1996.

Η συγκεκριμένη πολιτική τραυμάτισε πολλές γενιές ιθαγενών παιδιών, τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις μητρικές τους γλώσσες, να μιλούν αγγλικά ή γαλλικά και να προσηλυτιστούν στον Χριστιανισμό.

Οι χριστιανικές εκκλησίες είχαν αναλάβει την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία των σχολείων. Ειδικότερα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία έως και του 70% των σχολείων, σύμφωνα με τις οργανώσεις των ιθαγενών αποφοίτων.

Νωρίτερα φέτος, το Βατικανό δήλωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συμφώνησε να επισκεφθεί τον Καναδά για να βοηθήσει στις προσπάθειες συμφιλίωσης.

Εντούτοις, καμια επίσημη ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί και ο Πάπας δεν έχει εκδώσει επίσημη συγγνώμη για τον ρόλο της Εκκλησίας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από Καναδούς.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα