ΑΘΗΝΑ
12:16
|
05.05.2024
Ο Τιχανόφσκι είναι ο σύζυγος της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε ο Λευκορώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Σεργκέι Τιχανόφσκι, με την κατηγορία, ανάμεσα σε άλλες, για οργάνωση ταραχών με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας. 

Ο Τιχανόφσκι είναι ο τελευταίος ηγέτης της αντιπολίτευσης που φυλακίστηκε στη Λευκορωσία μετά από τη βίαιη καταστολή των διαφωνούντων που αμφισβήτησαν τη νίκη του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. 

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta μετέδωσε ότι η ετυμηγορία εκδόθηκε σε δικαστήριο στη νοτιοανατολική πόλη Γόμελ σήμερα, Τρίτη (14/12). Η εφημερίδα Sovetskaya ανέφερε επίσης ότι πέντε άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης που δικάζονταν μαζί με τον Τιχανόφσκι καταδικάστηκαν επίσης, σε ποινές φυλάκισης από 14 έως 16 χρόνια. Μεταξύ αυτών ήταν και ο βετεράνος πολιτικός Μίκολα Στάτκεβιτς, ο οποίος καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση.

Ο Τιχανόφσκι είναι ο σύζυγος της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Ο ίδιος σχεδίαζε να αναμετρηθεί με τον Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2020, αλλά τέθηκε υπό κράτηση πριν από τις εκλογές στις οποίες ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι νίκησε, σε μια διαδικασία η αξιοπιστία της οποίας έχει αμφισβητηθεί ευρέως. 

Στο άκουσμα της ποινής, η Τιχάνοφσκαγια αμφισβήτησε την εγκυρότητα του δικαστηρίου που δίκασε τον σύζυγό της, λέγοντας ότι οποιαδήποτε ποινή ισοδυναμεί με «εκδίκηση» από τον Λουκασένκο. «Ενώ κρύβει τους πολιτικούς κρατούμενους σε κλειστές δίκες, ελπίζει να συνεχίσει τις καταστολές σιωπηλά. Αλλά όλος ο κόσμος παρακολουθεί. Δεν θα σταματήσουμε», έγραψε στο Twitter.

Πηγές: BBC, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Κάλεσμα στήριξης από τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας στη Νίκαια

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Αντιπρόσωπος της ΛΔΚ στον ΟΗΕ: Αυτοκαταστροφικές οι κυρώσεις στην χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα