ΑΘΗΝΑ
06:41
|
18.05.2024
«Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις «επιθετικές ενέργειες» της Κίνας στην Ασία, όπως τις χαρακτήρισε, επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, από την Τζακάρτα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, οι σχέσεις με τους οποίους είχαν δεχτεί πλήγματα κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια πολιτικής ομιλίας στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, υπογράμμισε τις προσπάθειες της χώρας του να ενισχύσει τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας με υγειονομικές υποδομές και εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και σε στενότερη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας.

Περιγράφοντας την προσέγγιση των ΗΠΑ για την περιοχή, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους για να «υπερασπιστεί την τάξη που βασίζεται σε κανόνες» και ότι οι χώρες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να «επιλέξουν το δικό τους δρόμο».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία – από τη βορειοανατολική έως τη νοτιοανατολική Ασία και από τον ποταμό Μεκόνγκ έως τα νησιά του Ειρηνικού – για τις επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου. Διεκδικούν τις ανοιχτές θάλασσες ως δικές τους. Στρεβλώνουν τις ανοιχτές αγορές μέσω επιδοτήσεων στις κρατικές του εταιρείες. Αρνούνται εξαγωγές ή ανακαλούν συμφωνίες με χώρες με τις πολιτικές των οποίων δεν συμφωνούν. Οι χώρες σε όλη την περιοχή θέλουν να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά – και εμείς το ίδιο», είπε, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Τζακάρτα, αναφερόμενος στην Κίνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστήριξε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, δεν επιθυμεί συγκρούσεις στην Ασία και θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι ο ανταγωνισμός με την Κίνα δεν θα εκτραπεί σε μια «καταστροφική» σύγκρουση.

«Θα υιοθετήσουμε μια στρατηγική που θα συνυφαίνει στενότερα όλα τα μέσα της εθνικής μας ισχύος – διπλωματία, στρατός, μυστικές υπηρεσίες – με εκείνα των συμμάχων και των εταίρων μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν και απαρίθμησε έναν κατάλογο με τις ανησυχίες για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της «διεκδίκησης των ανοικτών θαλασσών ως δικών τους» και του χτυπήματος των χωρών που της αντιστέκονται με εμπορικούς περιορισμούς.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της χώρας του εξακολουθεί να αναπτύσσει μια στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό που θα εστιάζει στο εμπόριο, την ψηφιακή οικονομία, την τεχνολογία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, την καθαρή ενέργεια και άλλους τομείς. Σημείωσε ότι τα κράτη της Quad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία) παρείχαν περισσότερα από 48 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτήσεις με κυβερνητική στήριξη, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντιμετωπιστεί η κινεζική πρωτοβουλία «Belt and Road».

Με πληροφορίες από Blooberg, Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα