ΑΘΗΝΑ
10:29
|
17.05.2022
Η υπόθεση διχάζει την κοινωνία του Κεμπέκ – Σφοδρές αντιδράσεις για στοχοποίηση κοινοτήτων με πρόσχημα τη διαφύλαξη του κοσμικού κράτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Δασκάλα δημοτικού σχολείου στον Καναδά απολύθηκε γιατί φορούσε χιτζάμπ στην τάξη κατά παράβαση της πολιτειακής νομοθεσίας του Κεμπέκ. Πριν από ένα μήνα η διεύθυνση δημοτικού σχολείου στην πόλη Τσέλσι του Κεμπέκ ενημέρωσε τη Φατιμέ Ανβαρί ότι παύεται των υπηρεσιών της καθώς η εμφάνισή της εν ώρα μαθήματος παραβιάζει τον «Νόμο 21», ο οποίος ψηφίστηκε στην εν λόγω πολιτεία το 2019. Ένας νόμος που έχει αμφισβητηθεί και έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς φέρεται να στοχοποιεί συγκεκριμένες κοινότητες με πρόσχημα τη διαφύλαξη του κοσμικού κράτους.

Βάσει του «Νόμου 21», όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί σε «διοικητικές θέσεις», όπως αστυνομικοί, δικηγόροι, δικαστές, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, οδηγοί ΜΜΜ και δάσκαλοι, απαγορεύεται να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα εν ώρα εργασίας. Οι επικριτές της συγκεκριμένες νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι ο νόμος επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες της μουσουλμανικής κοινότητας και ιδίως όσες εργάζονται σε σχολικές δομές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 74,5% των εργαζόμενων στα σχολεία του Κεμπέκ είναι γυναίκες.

«Αυτή η απόλυση δεν έχει να κάνει με το χιτζάμπ. Αφορά ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα. Δεν έχω καμία διάθεση να προσωποποιήσω το όλο θέμα. Τουναντίον πιστεύω πως πρέπει να γίνει η αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση για το πώς κάποιοι νόμοι επηρεάζουν τις ζωές πολλών ανθρώπων», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CTV News η  Φατιμέ Ανβαρί.

Καταρχάς η απόλυση της Ανβαρί στεναχώρησε τα παιδιά της τάξης της. Μαθητές και γονείς, φορώντας πράσινες κορδέλες, έκαναν πολλές διαμαρτυρίες έξω από το σχολείο ζητώντας η διεύθυνσή του να ανακαλέσει την απόφασή της. Μαθητές και μαθήτριες με τις ζωγραφιές τους ζητούν τη δασκάλα τους πίσω και της δείχνουν πόσο πολύ τους λείπει.

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, παρενέβη σχολιάζοντας πως κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να χάνει τη δουλειά του εξαιτίας της θρησκείας του. Ωστόσο, κράτησε μια στάση «Πόντιου Πιλάτου» διευκρινίζοντας πως είναι σε θέση να ξεκινήσει μια αντιπαράθεση με την πολιτειακή κυβέρνηση του Κεμπέκ. «Πιστεύω ότι είναι θέμα των πολιτών του Κεμπέκ να συμφωνήσουν ότι κανείς δεν πρέπει να απολύεται λόγω των θρησκευτικών του πιστεύω», είπε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Ο ηγέτης του προοδευτικού κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας» (NDP) του Καναδά, Τζαγκμίτ Σιχ, ο οποίος ουδέποτε αποχωρίζεται το τουρμπάνι του, πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της δασκάλας. «Οι ικανότητές της ως παιδαγωγός δεν αμφισβητηθήκαν. Δεν διδάσκει σήμερα σε παιδιά εξαιτίας της εμφάνισής της, των ενδυματολογικών επιλογών της. Αυτό και μόνο είναι απόδειξη του πόσο λάθος είναι ο νόμος του Κεμπέκ». Ακόμη και ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, Κάιλ Σίμπακ χαρακτήρισε την απόλυση της Ανβαρί «απαράδεκτη, όνειδος».

Ωστόσο, ο αρχηγός του κόμματός του, Έριν Ο’ Τουλ, σαν τον Τριντό, είπε ότι διαφωνεί με το «γράμμα του νόμου» αλλά οφείλει να σεβαστεί το νομοθετικό σώμα του Κεμπέκ. «Είναι θέμα των Κεμπεκουά και μόνο», είπε ο αρχηγός των Συντηρητικών, νίπτοντας και αυτός τα χείρας του. Πώς βλέπει η πολιτική ηγεσία των Κεμπεκουά την απόλυση; «Ο λόγος που αυτή η δασκάλα είναι σήμερα άνεργη είναι απλός: δεν σεβάστηκε τον νόμο. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατ’ επιλογή, Αυτή η δασκάλα εμφανιζόταν με το χιτζάμπ από άποψη», είπε ο Πασκάλ Μπερουμπέ του κόμματος «Κεμπεκουά» και ένθερμος υποστηρικτής της διαφύλαξης του του κοσμικού κράτους του Καναδά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λιβύη: Μάχες στην Τρίπολη – Έφυγε ο διορισμένος πρωθυπουργός

Αμηχανία όταν η ερώτηση δεν είναι… ντολμαδάκια

ΚΚΕ για Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον: Λανσάρει μια Ελλάδα «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ

Απετράπη πραξικόπημα υποκινούμενο από τη Δύση στο Μαλί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα