ΑΘΗΝΑ
21:08
|
24.04.2024
Η τοιχογραφία του Γκύντο βαν Χέλτεν στο κτίριο του βιβλιοπωλείου Πρωτοπορία αποτίει φόρο τιμής στο βιβλίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόνο απαρατήρητη δεν περνά από το μάτι των περαστικών η νέα φωτορεαλιστική τοιχογραφία που κοσμεί εδώ και μερικές μέρες το κτίριο που στεγάζει το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Γραβιάς, στα Εξάρχεια.

Η νέα τοιχογραφία στο κτίριο του βιβλιοπωλείου Πρωτοπορία έχει την υπογραφή του επιφανούς Αυστραλού καλλιτέχνη, Γκύντο βαν Χέλτεν.

Ο Αυστραλός καλλιτέχνης Γκύντο βαν Χέλτεν (Guido van Helten) που βρέθηκε στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων, φιλοτέχνησε μια τοιχογραφία μεγάλων διαστάσεων σε μία προσπάθεια να αποτίσει φόρο τιμής σε μία γειτονιά της Αθήνας που είναι ταυτισμένη με την έκδοση και διακίνηση των βιβλίων.

Όπως κάνει πριν από κάθε δημιουργία του ο Αυστραλός καλλιτέχνης επισκέφθηκε και μελέτησε τα Εξάρχεια, γνωρίζοντας από κοντά κάποιους από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής. Άκουσε τις διηγήσεις τους και αφού φωτογράφισε την καθημερινή τους ζωή, επέλεξε ένα θέμα που, κατά τον ίδιο, χαρακτηρίζει περισσότερο τη συγκεκριμένη γειτονιά της Αθήνας: την παραδοσιακή τέχνη της βιβλιοδεσίας.

Αφορμή για την έμπνευσή του έδωσαν οι παλιές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου και της βιβλιοδεσίας, οι συνομιλίες του καλλιτέχνη με τους τεχνίτες του κλάδου και το φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε.Μέσα από το θέμα και τη φωτορεαλιστική σύνθεση, που αποτυπώνει τις αντανακλάσεις στις βιτρίνες των καταστημάτων και την υφή των πόστερς που χαρακτηρίζουν τα Εξάρχεια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να συνενώσει διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της περιοχής.

Ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Αθανάσιος Σπύρου σε δήλωσή του ανέφερε πως η Αθήνα προστίθεται με υπερηφάνεια στη λίστα των πόλεων που κοσμούνται από μια τοιχογραφία του Γκύντο βαν Χέλτεν. Ευχαρίστησε παράλληλα τον καλλιτέχνη αλλά και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Το έργο υλοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή της Christine Grek, επιμελήτριας τέχνης στο Athens Street Art Festival και του Κλεομένη Κωστόπουλου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Art In Progress.

Γνωριμία με τον καλλιτέχνη

Ο Γκύντο βαν Χέλτεν είναι Αυστραλός εικαστικός καλλιτέχνης και φωτογράφος. Εχει καταξιωθεί διεθνώς για τα έργα σύγχρονης street art που έχει φιλοτεχνήσει ανά τον κόσμο. Αυτά στηρίζονται στην εξερεύνηση κοινοτήτων και ταυτοτήτων και αποτυπώνονται σε φωτογραφίες και τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων.

Guido van Helten

Το έργο του αναπτύχθηκε μέσα από το έντονο ενδιαφέρον του για τα ταξίδια, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και την επαφή με κουλτούρες σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο.

Τα ενδιαφέροντά του και η ικανότητά του να δημιουργεί έργα μεγάλης κλίμακας οδήγησαν σε αναθέσεις σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία έως την Ευρώπη και την Αμερική.

Το 2016 προτάθηκε για το βραβείο Sir John Sulman της Εθνικής Πινακοθήκης της Νέας Νότιας Ουαλίας για το έργο του στην κοινότητα Brim, στη Βικτώρια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη: www.guidovanhelten.com, Insta: @guidovanhelten

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα