ΑΘΗΝΑ
00:51
|
20.04.2024
Ο Λούλα διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του Ζαΐχ Μπολσονάρου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2022, δείχνει δημοσκόπηση του IPEC/G1.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, θα κέρδιζε με άνεση εάν οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2022 διεξάγονταν χθες, καθώς το ποσοστό που εξασφαλίζει ο ακροδεξιός νυν πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει μειωθεί κατά σχεδόν τριάντα μονάδες, υπέδειξε δημοσκόπηση.

Το 48% του δείγματος σε αυτή την αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση είπε ότι θα ψήφιζε τον Λούλα εάν οι εκλογές διεξάγονταν χθες, ενώ μόλις το 21% θα ψήφιζε τον σημερινό αρχηγό του κράτους. Τη δημοσκόπηση διενήργησε το ινστιτούτο Inteligência em Pesquisa e Consultoria Estratégica (IPEC) για λογαριασμό του ειδησεογραφικού ιστότοπου G1.

Ο Σέρζου Μούρου, πρώην δικαστικός ειδικευμένος σε υποθέσεις διαφθοράς, που είχε συμβάλει καθοριστικά να φυλακιστεί ο Λούλα προτού ενταχθεί θριαμβευτικά στην κυβέρνηση του κ. Μπολσονάρου και κατόπιν έρθει σε ρήξη με τον ακροδεξιό πρόεδρο, καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με το 6% των προθέσεων ψήφου.

Στο υποθετικό σενάριο του αποκλεισμού λιγότερο δημοφιλών υποψήφιων για την προεδρία, ο άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης συγκεντρώνει ακόμη υψηλότερο ποσοστό, το 49%, ο κ. Μπολσονάρου το 22% και ο κ. Μούρου το 8%.

Τα ευρήματα αυτά γενικά συνάδουν με προηγούμενη έρευνα του IPEC, που είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο και έδειχνε πως ο κ. Μπολσονάρου δυσκολεύεται να προσελκύσει ξανά τους ψηφοφόρους έπειτα από την κατακρήμνιση της δημοτικότητάς του τα τελευταία δυο χρόνια, κυρίως εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 617.000 Βραζιλιάνους. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ (πάνω από 800.000 νεκροί).

Δείχνουν επίσης πόσο θεαματικά ανατράπηκε η κατάσταση για τον Λούλα τα τελευταία χρόνια. Προφυλακισμένος όταν εκλεγόταν ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο πρώην πρόεδρος (2003-2011) έκτοτε είδε την καταδίκη του για διαφθορά να ακυρώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που του επιτρέπει να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στο κορυφαίο αξίωμα στη χώρα.

Η δημοσκόπηση του IPEC διεξήχθη με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 2.002 ψηφοφόρων από την 9η ως τη 13η Δεκεμβρίου σε 144 πόλεις όλης της Βραζιλίας. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται σε ±2%.

ΠΗΓΗ: AME-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα