ΑΘΗΝΑ
09:42
|
06.05.2024
Εάν ο «Κανένας» ήταν αρχηγός κόμματος θα απολάμβανε με άνεση τη δεύτερη θέση δημοτικότητας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δείχνει η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ επέφεραν μικρές αλλαγές στο δημοσκοπικό αποτύπωμα των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research φέρουν ψαλιδισμένο κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό της ΝΔ, σχεδόν αμετάβλητο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, διπλάσιο το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ και μικρές αυξήσεις στα ποσοστά του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης. Ενδιαφέρον προκαλεί και το αυξημένο ποσοστό της επιλογής «Κανένας» που εάν ήταν αρχηγός κόμματος θα έβγαινε στην τρίτη θέση με διαφορά!

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,8% (από 36,7% ), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%), το Κίνημα Αλλαγή 11,6%  από 6,2%), το ΚΚΕ 6% ( 5%), η Ελληνική Λύση 3,7% (3,6%), το Μέρα 25 3% από 2,8%). Οπως φαίνεται η ΝΔ χάνει σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός και η διαφορά βρίσκεται στις 10 μονάδες.

Σημαντικό είναι το στοιχείο του σχεδόν διπλάσιου ποσοστού που λαμβάνει το ΚΙΝΑΛ, ως αποτέλεσμα προφανώς των εσωκομματικών εξελίξεων με την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Σημειώνεται ότι οι επιλογές «Λευκό/Ακυρο», «Δεν έχω αποφασίσει» και «Δεν θα ψήφιζα», συγκεντρώνουν το 13,9%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία τον  Νοέμβριο του 2020 η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε ποσοστό στο 37,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,4%.

Στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα “ανεξάρτητα από το κόμμα που θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές;” το 61% απαντά ΝΔ, 21% ΣΥΡΙΖΑ και 4% άλλο κόμμα.

Παρά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη αρχηγία του ΚΙΝΑΛ,  ανεπηρέαστο φαίνεται πως παραμένει το δίπολο Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι παίρνουν ποσοστά 39% και 23% αντίστοιχα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 9% και από 3% ο πρόεδρος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της  Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο «Κανένας» αντίθετα βγαίνει τρίτος σε δημοτικότητα καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 15%. 

Στο ερώτημα της ΚΑΠΑ Research «μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας καταλληλότερος για πρωθυπουργός;» τα ποσοστά είναι στο 42% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 26% για τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο «Κανένας» συγκεντρώνει 30%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα