ΑΘΗΝΑ
15:50
|
02.05.2024
Η εταιρεία δεν διαψεύδει την καταγγελία και εξηγεί ότι ο «εσωτερικός κανονισμός» ακολουθεί κατά γράμμα τις διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ χαρακτήρισαν «απαράδεκτο» τον νέο εσωτερικό κανονισμό εργασίας στην εταιρεία JUMBO και ζήτησαν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να λάβει μέτρα για να προστατέψει τους δεμένους «χειροπόδαρα» εργαζομένους της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας κατήγγειλε προ δύο ημερών ότι «είναι ένας εσωτερικός κανονισμός εργασίας (σ.σ. της εταιρείας JUMBO) επιβεβαιώνει τις δεκάδες καταγγελίες μας και ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη φόρα που έχει πάρει η εργοδοσία στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας πατώντας στους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο το τερατούργημα Χατζηδάκη».

Το ΚΚΕ αναπαράγοντας στο κείμενό του τμήμα της καταγγελίας του σωματείου, ζήτησε από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να πάρει θέση και να δώσει απαντήσεις για όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο του Απόστολου Βακάκη. 

Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ:

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αναφέρεται σε «εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία» που επικρατεί στην επιχείρηση Jumbo με βάση τις 26 σελίδες του εσωτερικού κανονισμού εργασίας, που πρόσφατα επικυρώθηκε. Ο συγκεκριμένος κανονισμός «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των άθλιων ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναγκάζονται να αποδεχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση», όπως αναφέρει το σωματείο.

Ανάμεσα σε άλλα και σύμφωνα με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, «με τον συγκεκριμένο κανονισμό εργασίας η εταιρεία μπορεί να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της ελληνικής επικράτειας! Δηλαδή αυτόν το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη.

Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί.

Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλειμμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.ά.). Με βάση το άρθρο 18, παρ. 1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία! 

Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο “στον παραβάτη – εργαζόμενο” αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του».

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα από τα όσα προβλέπονται και δένουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, 

Τι απαντάει η κυβέρνηση για αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό εργασίας;
Τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τους εργαζόμενους;

Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης

Στο μεταξύ, πηγές της εταιρείας, αποδίδουν τις όποιες αποφάσεις τους στις δυνατότητες που τους παρέχει η ισχύουσα εργασιακή νομοθεσία. Σε non paper της εταιρείας η καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δεν διαψεύδεται και επισημαίνεται ότι ήταν ενήμεροι όλοι οι αρμόδιοι κοινωνικοί εταίροι. 

Αναφορικά με υποβολιμαία δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου, πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές της αγοράς, ενημερώνοντας το καταναλωτικό κοινό δήλωσαν τα εξής:

Ο Όμιλος JUMBO είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στηρίζοντας με σταθερή απασχόληση και έγκαιρη καταβολή μισθών, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της οικονομίας, 4.000 οικογένειες στην Ελλάδα, ενώ σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, εργάζονται συνολικά 7.000 υπάλληλοι.

Οι ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθορίζονται πάντα από την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ τηρούνται με αυστηρότητα οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα. 

Επίσης, δεν υφίσταται ούτε τέθηκε ποτέ ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων σε ημέρες ή περιοχές όπου δεν προβλέπει ο νόμος ρητά τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Αποτελεί πάγια θέση του Ομίλου JUMBO, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς.

Με μία και μοναδική προϋπόθεση: Ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές, να ισχύει για όλους και για όλα τα καταστήματα. 

Τέλος, όσον αφορά τον αρμοδίως εγκεκριμένο Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας του προσωπικού της Εταιρείας (ο οποίος είχε κατατεθεί προς έγκριση από τον Φεβρουάριο του 2020 και επικυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, κοινοποιήθηκε δε σε όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους), ουδεμία πρωτοτυπία υφίσταται, δεδομένου ότι προβλέπονται οι διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Ό,τι ισχύει σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις ισχύει και στον Όμιλο JUMBO.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα