ΑΘΗΝΑ
11:31
|
23.04.2024
Η ευρωβουλευτής που πήγε κόντρα στην Κομισιόν της πολιτικής ορθότητας και στους ρεβιζιονιστές των παραδόσεων. Της οφείλουμε τα «Καλά Χριστούγεννά» μας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις αρχές Δεκεμβρίου στο Κοσμοδρόμιο ο Γιώργης-Βύρων Δάβος έγραφε για τη «σταυροφορία» που κήρυξαν η Αγία Έδρα του Βατικανού και ο δεξιός Τύπος στην Ιταλία για μια πρόταση της επιτρόπου Ισότητας Χελένα Ντάλι. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Μαλτέζα επίτροπος εισηγήθηκε κάποιες αλλαγές στη διατύπωση των κειμένων του εσωτερικού Εγχειρίδιου Επικοινωνίας των ευρωπαϊκών οργάνων ώστε αυτό να γίνει πιο συμπεριληπτικό στις σύγχρονες ανάγκες των πολυπολιτισμικών και πιο ουδέτερων κοινωνιών της ΕΕ.

Οι οδηγίες-προτάσεις της Ντάλι προς τους εργαζόμενους της Κοινότητας συμπεριελάμβαναν να μην χρησιμοποιείται η προσφώνηση «Κυρία» ή «Δεσποινίς» όταν κάποιος απευθύνονται σε γυναίκες, να αποφεύγονται οι προσφωνήσεις «κυρίες και κύριοι» σε ένα ευρύτερο κοινό, να αποφεύγονται τα άκρως χριστιανικά ονόματα τύπου «Μαρία και Ιωάννης» σε παραδείγματα ανθρώπων που ζουν στην ΕΕ. Αυτό όμως που έκανε έξαλλους τους αιρετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν η πρόταση της αντικατάστασης της ευχής «Καλά Χριστούγεννα» με το «Καλές Γιορτές». Η Ντάλι έβαλε πολύ ψηλά «την… πήχη» του ρεβιζιονισμού, όπως έχουν πει μεγάλοι πρωταγωνιστές της ελληνικής ριάλιτι τηλεόρασης.

Ξαφνικά εν μέσω μετάλλαξης «Όμικρον», ενεργειακής κρίσης με ανατιμήσεις τιμών σε όλη την ΕΕ, εν μέσω κυρώσεων σε Ρωσία – Λευκορωσία, μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Κίνας και πολλά άλλα, το Ευρωκοινοβούλιο της Λαϊκής Δεξιάς βρήκε στην κυρία Ντάλι τον εχθρό και εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση. Και η Δεξιά της Ευρώπης κέρδισε καθώς η Ντάλι απέσυρε το σύνολο των προτάσεών της για να τις ξανασκεφτεί. Μάλιστα, η Επίτροπος Ντάλι έβαλε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να ανακοινώσει την απόσυρση των προτάσεων και δεν τόλμησε να εμφανιστεί η ίδια για να αποδεχθεί την ήττα της απέναντι στα ιερά και όσια Χριστούγεννα.

Από ελληνικής πλευράς έλαμψε υπέρ του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών να λένε «Καλά Χριστούγεννα» στην ομιλία της, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η κα Ασημακοπούλου χαρακτήρισε «πολιτικό και θεσμικό ατόπημα» της αρμόδιας Επιτρόπου, κ. Ντάλι, την παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αποφεύγεται η χρήση της λέξης «Χριστούγεννα» ή τυπικών ονομάτων της χριστιανικής παράδοσης, στα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρωβουλευτής επισήμανε, επίσης, ότι «δεν χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αρνηθεί την ιστορία, τις παραδόσεις και τη χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης, για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις», τονίζοντας, παράλληλα, ότι «τέτοια ατοπήματα αποδυναμώνουν τον κοινό αγώνα των κρατών-μελών, για προοδευτική αντιμετώπιση της ισότητας και της διαφορετικότητας, οδηγούν σε πόλωση και εν τέλει σε οπισθοδρόμηση στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή «Ένωση Ισότητας».

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Ευχαριστώ κα Πρόεδρε,

Σας εξομολογούμαι πως όταν εξελέγην Ευρωβουλευτής, αγωνιούσα να υπερασπιστώ τις κοινές μας αρχές, αξίες και τις πολιτικές ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων, εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα γινόταν μια συζήτηση, όπως η σημερινή, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πολλώ δε μάλλον ότι μπορεί να χρειαστεί να υπερασπιστώ το δικαίωμά μου να λέω «Καλά Χριστούγεννα».

Δε χρειάζεται να αρνηθούμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας και τη χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης, για να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις.

Δυστυχώς, το πολιτικό και θεσμικό «ατόπημα» της αρμόδιας Επιτρόπου, της κας Ντάλι, διχάζει το Κοινοβούλιο, αλλά και την κοινή γνώμη, για θέματα τα οποία θα έπρεπε όλοι να είμαστε ενωμένοι!

Τέτοια ατοπήματα, αντί να μας βοηθούν να κάνουμε βήματα μπροστά, αντί να ενθαρρύνουν την πραγματικά προοδευτική αντιμετώπιση της ισότητας και της διαφορετικότητας, αποδυναμώνουν τον κοινό μας αγώνα, οδηγούν σε πόλωση και εν τέλει σε οπισθοδρόμηση, στην πορεία μας προς την «Ένωση Ισότητας».

Κυρίες και Κύριοι, Καλά Χριστούγεννα!

*Ο τίτλος μας είναι εμπνευσμένος από το «Το Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λώρενς» την κινηματογραφική ταινία του 1983, ιαπωνικής και βρετανικής παραγωγής. Ένα πολεμικό δράμα σε σκηνοθεσία Ναγκίσα Όσιμα, σε σενάριο του ίδιου και του Πολ Μάγιερσμπεργκ με πρωταγωνιστές τους Ντέιβιντ Μπόουι, Τομ Κόντι, Ριουίτσι Σακαμότο, Τακέσι Κιτάνο και Τζακ Τόμσον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα