ΑΘΗΝΑ
20:28
|
18.04.2024
Από τους 14 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου 2020, 11 ήταν λόγω ενεργειών της αστυνομίας, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κολομβιανή αστυνομία είναι υπεύθυνη για τη «σφαγή» διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2020 που ξέσπασαν στη Μπογκοτά, και είχαν ως αφορμή τους τη δολοφονία ενός οδηγού ταξί όταν εκείνος βρισκόταν υπό κράτηση, σύμφωνα με έκθεση οργάνωσης που υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Έθνών.

Η έκθεση 182 σελίδων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ανέφερε ότι η αστυνομία ευθύνεται για τους θανάτους 11 ανθρώπων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της αστυνομικής βίας στην πρωτεύουσα από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

«Υπήρξε μια σφαγή, την ευθύνη για την οποία φέρει η εθνική αστυνομία», αναφέρεται στο κείμενο του ΟΗΕ. Από τους 14 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων, οι 11 έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα ενεργειών της αστυνομίας, η οποία αγνόησε ανοιχτά τα πρότυπα και τις οδηγίες σχετικά με τη χρήση βίας, ανέφερε η έκθεση.

Σημειώνεται επίσης ότι η βία ξεπέρασε τα όρια επειδή οι αξιωματικοί ήταν απροετοίμαστοι να χειριστούν μεγάλα πλήθη διαδηλωτών και δεν έλαβαν εντολή από τους ανωτέρους τους να απέχουν από τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τον θάνατο του 44χρονου οδηγού ταξί Χαβιέ Ορντονέζ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα κατά τις τρεις νύχτες των μαζικών οδομαχιών. Αστυνομικοί, επίσης, βιντεοσκοπήθηκαν να καταστρέφουν ιδιωτική περιουσία. Την ίδια στιγμή, δεκαεπτά αστυνομικά τμήματα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν από διαδηλωτές.

Τα πορίσματα αυτά έρχονται στο φως καθώς η αστυνομία στην Κολομβία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου μετά την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα φέτος εξαιτίας ενός αντιλαϊκού νομοσχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης.

Διεθνείς παρατηρητές και ομάδες δικαιωμάτων κατηγόρησαν αξιωματικούς ότι χρησιμοποίησαν «δυσανάλογη» βία εναντίον των διαδηλωτών.

Ένα διαρκές κύμα διαδηλώσεων κατά της αντιδημοφιλούς κυβέρνησης του προέδρου Ιβάν Ντούκε έχει οδηγήσει από το 2019 σε περισσότερους από 40 θανάτους πολιτών, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία. Νωρίτερα αυτό το έτος, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις ενάντια στις φορολογικές αυξήσεις και την ανισότητα.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα καλεί την κυβέρνηση της Κολομβίας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε οι δημοτικές κυβερνήσεις να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα σώματα ασφαλείας. Επί του παρόντος, οι αστυνομικές δυνάμεις της Κολομβίας διοικούνται από το Υπουργείο Άμυνας και λαμβάνουν εντολές μόνο από την εθνική κυβέρνηση.

Καλεί επίσης τους εισαγγελείς της Κολομβίας να διερευνήσουν τον ρόλο που μπορεί να είχαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί στη βίαιη απάντηση στις διαδηλώσεις.

ΠΗΓΗ: Aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει…ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα