ΑΘΗΝΑ
00:50
|
02.05.2024
Τα CDC ανέφεραν οκτώ περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε μαθητές που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανέφεραν οκτώ περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, ενός δυνητικά θανατηφόρου τύπου καρδιακής φλεγμονής, σε μαθητές δημοτικού που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech Covid-19.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, τα CDC ανακοίνωσαν ότι είχε λάβει 14 αναφορές μυοκαρδίτιδας σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που έλαβαν τον εμβολιασμό. Από αυτές, οκτώ αναφορές –οι οποίες αφορούσαν τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια– πληρούσαν τα κριτήρια του οργανισμού για να παρακολουθηθούν ως «υποθέσεις εργασίας».

Πέντε από τα 14 κρούσματα που αναφέρθηκαν εξακολουθούν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση, με το κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών να τονίζει πως μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας είναι 69 ανά εκατομμύριο για τα αγόρια μεταξύ 16 και 17 ετών και 40 ανά εκατομμύριο για τα αγόρια 12-15 ετών.

Τα περιστατικά επισημάνθηκαν την Πέμπτη μεταξύ 3.233 άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό, οι οποίες αναφέρθηκαν στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου (VAERS) του CDC.

Ενώ σημείωσε ότι τα κρούσματα είχαν «ήπια κλινική πορεία», τα CDC δεν επιβεβαίωσαν εάν πιστεύει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των περιστατικών μυοκαρδίτιδας και του εμβολίου.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι υπήρξαν πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην ηλικιακή ομάδα 5-11 έως τις 9 Δεκεμβρίου. Ανέφερε επίσης δύο θανάτους παιδιών με «σύνθετο ιατρικό ιστορικό», αλλά σημείωσε ότι η πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν ήταν «μη σοβαρές».

Την περασμένη εβδομάδα, η διευθύντρια του CDC Ροσέλλ Βαλέσνκυ είπε ότι ο οργανισμός δεν «είχε ακόμη κανένα στοιχείο» σχετικά με περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό και είπε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για μικρά παιδιά. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των γονέων μαθητών δημοτικού δεν ήταν πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο.

Όταν τον Οκτώβριο ενεκρίθη το εμβόλιο mRNA της Pfizer για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα,η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε δηλώσει ανησυχία σχετικά με τη μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα – μια φλεγμονή του ιστού που περιβάλλει την καρδιά – μεταξύ ανδρών ηλικίας 12-17 ετών. Ωστόσο, το μοντέλο αξιολόγησης οφέλους-κινδύνου του FDA προέβλεψε ότι τα οφέλη του εμβολίου για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών «θα υπερτερούσαν των κινδύνων του».

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα