ΑΘΗΝΑ
09:25
|
25.04.2024
Σαρανταεννιά κράτη-μέλη απείχαν της ψηφοφορίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Μέλη του Τάγματος Αζόφ ανεμίζουν τα σύμβολα των SS στο Κίεβο της Ουκρανίας. Μάρτιος 2020
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει τον ναζισμό, τον νεοναζισμό και κάθε μορφή ρατσισμού, το οποίο και συνυποτηρίχθηκε από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία ήταν οι μόνες δύο χώρες που το καταψήφισαν και πάλι, ενώ 49 χώρες, κυρίως σύμμαχοι των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απείχαν από την ψηφοφορία.

Το ψήφισμα για την «Καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών» που συμβάλλουν στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία εγκρίθηκε με 130 ψήφους υπέρ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η ρωσική μόνιμη αποστολή στον ΟΗΕ. Η Μόσχα υποβάλλει την πρόταση ετησίως, τα τελευταία χρόνια, και η Ουάσιγκτον και το Κίεβο αντιτίθενται συνεχώς σε αυτήν κάθε χρόνο.

Προτεινόμενο και υποστηριζόμενο από τη Ρωσία και περισσότερα από 30 ακόμα μέλη του ΟΗΕ, το ψήφισμα αυτό εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή εξύμνησης του ναζισμού, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης μνημείων και της διεξαγωγής δημοσίων παρελάσεων προς τιμήν των Waffen SS ή, επιπλέον, την ιστορικά αναθεωρητική κήρυξη των τελευταίων ως «εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων».

Η Μόσχα έχει εδώ και καιρό εκφράσει την ισχυρή διαφωνία και την αντίθεσή της απέναντι στην Ουκρανία και τα τρία κράτη της Βαλτικής –Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία– που τιμούν κάθε χρόνο άτομα και οργανώσεις που συνδέθηκαν με τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πέρυσι, ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξε ότι η απαγόρευση της εξύμνησης του ναζισμού θα έρχονταν σε σύγκρουση με την προστασία της ελευθερίας του λόγου στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, με την λεγόμενη «Πρώτη Τροποποίηση». Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσης τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το ψήφισμα για να προωθήσει «αφηγήματα  παραπληροφόρησης» σχετικά με τον νεοναζισμό στις χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη να «εξαλείψουν όλες τις μορφές φυλετικών διακρίσεων με όλα τα κατάλληλα μέσα και κυρίως διαμέσου νομολογιών», αναφέροντας ότι οι διακρίσεις λόγω φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, έτσι όπως αυτές εκφράζονται στο «νεοναζισμό, την ισλαμοφοβία, τη χριστιανοφοβία και τον αντισημιτισμό» βλάπτουν όχι μόνο τις ομάδες-στόχους αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα