ΑΘΗΝΑ
21:58
|
24.04.2024
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από τις πλημμύρες στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οκτώ άνθρωποι στο βόρειο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους από τις ξαφνικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όμιντ Κοσνάου.

Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία, πολλοί αιφνιδιάστηκαν και πνίγηκαν καθώς ισχυρή θύελλα ξέσπασε τα ξημερώματα.

«Οι πλημμύρες άρχισαν στις 4:00 π.μ. και έχουν αφήσει πίσω τους οκτώ νεκρούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, μιλώντας για σημαντικές ζημιές, ειδικά σε μια εργατική συνοικία στα ανατολικά της πόλης Αρμπίλ.

Τέσσερα μέλη της ομάδας πολιτικής άμυνας που έσπευσαν να βοηθήσουν τους κατοίκους τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητό τους παρασύρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ πολλοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτι τους.

Οι έρευνες για αγνοούμενους στην περιοχή συνεχίζονται, ανέφερε ο εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Το σκληρό έδαφος, που επιδεινώνεται από την απώλεια βλάστησης, σημαίνει ότι η γη δεν απορροφά το νερό τόσο γρήγορα, και όταν χτυπούν καταιγίδες, μπορεί να γίνουν ξαφνικές πλημμύρες.

Αντιμέτωπο με έντονη ξηρασία το Ιράκ

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κλιματική αλλαγή ενισχύει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών, καθώς και την πιθανότητα αυξημένης έντασης καταιγίδων.

Παγιδευμένο ανάμεσα σε καταιγίδες και μεγάλες περιόδους ξηρασίας, το Ιράκ -ήδη τραυματισμένο από τον πολύχρονο πόλεμο- απειλείται με κοινωνική και οικονομική καταστροφή.

Οι επιπτώσεις των χαμηλών βροχοπτώσεων έχουν επιδεινωθεί από την πτώση της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη ως αποτέλεσμα της κατασκευής φραγμάτων στη γειτονική Τουρκία και το Ιράν και η σοβαρότητα της ξηρασίας έχει αναγκάσει πολλές οικογένειες αγροτών να εγκαταλείψουν τη γη τους και να αναζητήσουν τα προς το ζην σε αστικές περιοχές.

Σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, η νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση NRC αναφέρει ότι οι μισές οικογένειες που ζουν σε περιοχές του Ιράκ που έχουν πληγεί από την ξηρασία χρειάζονται ανθρωπιστική επισιτιστική βοήθεια.

Είχε προηγηθεί, τον Νοέμβριο, προειδοποίηση από την Παγκόσμια Τράπεζα, ότι οι υδάτινοι πόροι του Ιράκ κινδυνεύουν να μειωθούν κατά 20% μέχρι το 2050, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες απο Al Arabyia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα