ΑΘΗΝΑ
19:08
|
27.04.2024
Αντιδράσεις από την Άγκυρα για την καταδίκη δύο ατόμων για κατασκοπεία στην Ρόδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα βήμα παραπάνω στις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Ανατολικό Αιγαίο προχωρά ο Τούρκος  υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμπλέκοντας κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα της τουρκικής βουλής, το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών με το  θέμα της κυριαρχίας τους.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα βουλευτή της αντιπολίτευσης ου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με θέμα «την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου», ο Τούρκος υπουργός ανέφερε:

«Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων. Με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης.

Η Ελλάδα από το 1960 στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεν είναι κάτι νέο. Όμως εμείς τι κάναμε; Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά. Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Η επιστολή που αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου είχε σταλεί τον περασμένο Οκτώβριο από τον μόνιμο  αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ και έθετε ζήτημα στρατιωτικοποίησης των νησιών, ισχυριζόμενος πως η ελληνική κυριαρχία εξαρτάται μόνο από την αποστρατιωτικοποίησή τους!

Στο μεταξύ, αντιδράσεις υπήρξαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και για την καταδίκη του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ενός μάγειρα πλοίου επέβαλε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου ένα χρόνο μετά τη σύλληψή τους τον Δεκέμβριο του 2019 για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του αναφέρει πως στη δίκη «καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου» και υπογραμμίζει ότι από την πλευρά της Άγκυρας «θα συνεχιστούν όλα τα απαραίτητα βήματα (…) για να προστατευτούν τα δικαιώματα του υπαλλήλου μας». 

Με πληροφορίες από 902.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα