ΑΘΗΝΑ
02:21
|
12.05.2024
Τη στήριξή τους στην Κούβα εκφράζουν αλληλέγγυες οργανώσεις απορρίπτοντας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο ζητούνται κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ψήφισμα το οποίο βασίζεται σε παραποιημένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα κάνουν λόγο ομάδες αλληλεγγύης, απορρίπτοντας σθεναρά το νέο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε με 393 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 119 αποχές, με το οποίο ο θεσμός ζητά κυρώσεις για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα.

Ειδικότερα, οι γαλλικές ενώσεις Cuba Cooperation France (CubaCoop) και France Cuba χαρακτήρισαν το ψήφισμα ως μέρος μιας δεξιάς στρατηγικής με στόχο να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τη Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας που υπεγράφη το 2016, με την CubaCoop να προτρέπει στους ευρωβουλευτές να ασχοληθούν περισσότερο με τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες της περιοχής, καθώς και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, επιδιώκοντας πιο δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία ορισμένων ακροδεξιών βουλευτών, ενέκρινε αυτήν την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, ένα ψήφισμα που καταδικάζει την Κούβα για το συχνά ανακυκλούμενο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Cuba Cooperation France καταδικάζει σθεναρά το ψήφισμα αυτό, που ψηφίστηκε από τη δεξιά και την ακροδεξιά.

Εκτός από το να συμπεριλάβει πολλά ψέματα, όπως ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι στην Κούβα, κάτι που είναι προφανώς ψευδές, και να ζητά την απελευθέρωση των ατόμων που συλλαμβάνονται τακτικά βάσει της κουβανικής νομοθεσίας για αποδεδειγμένες εγκληματικές πράξεις, ξεχνά φυσικά το πιο σημαντικό σημείο που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, τον οικονομικό, χρηματοοικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί για περισσότερα από 62 χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθώς η Κούβα επιδεικνύει την πλήρη αλληλεγγύη της στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, στέλνοντας γιατρούς σε όλο τον κόσμο για να σώσουν ζωές, αναπτύσσοντας τα δικά της εμβόλια για την προστασία του συνόλου του πληθυσμού της, αυτό το ψήφισμα είναι σκανδαλώδες.

Στόχος του είναι να παρεμποδίσει τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκρίθηκε το 2017.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύτερα να αναλάβει τις ευθύνες του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών που εντοπίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και να εργαστεί για να ενώσει τις προσπάθειες κατά της πανδημίας για να καταστεί πιο δίκαιη η πρόσβαση στα εμβόλια για τον πληθυσμό του.

Η Cuba Coopération France, εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της και θα παράσχει όλη την υποστήριξή της στην Κούβα και τον πληθυσμό της, για την  περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών συναλλαγών και τη συνεργασία με τη Γαλλία και τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Εάν οι ευρωβουλευτές ενδιαφέρονταν πραγματικά για το θέμα, θα συζητούσαν την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κουβανών που προκλήθηκε από τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες» επεσήμανε από την πλευρά της η France Cuba, υπογραμμίζοντας πως το διαρκές ενδιαφέρον του Ευρωκοινοβουλίου για τα τεκταινόμενα στην Κούβα, με το ζήτημα να παρουσιάζεται στις τελευταίες έξι συνόδους ολομέλειας, αποδεικνύει την προσπάθεια χειραγώγησης, πολιτικοποίησης, καθώς και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην περίπτωση του νησιού, ειδικά σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Ελεύθερος ο πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης της Κολομβίας Σαλβατόρε Μανκούσο

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα