ΑΘΗΝΑ
03:27
|
03.05.2024
Χωρίς οικονομικό πλάνο για το νέο έτος παρουσιάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Όφελος από τις πρόωρες εκλογές θα είχα εγώ, όχι εσείς», ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα σε μια προσπάθεια υπεκφυγής μιάς υπεύθυνης και ουσιαστικής απάντησης στη πρόταση για εκλογές, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα», και ανέφερε πως οι «εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».

Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας , που επιδεικνύει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη. Έτσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», γιατί όπως είπε συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος το θέμα της πανδημίας είπε σχετικά: «πρέπει να αναμετρηθούμε με την Όμικρον και τη διεθνή κρίση στην ενέργεια», και, ελπίζουμε, τα συμπτώματα της να είναι ηπιότερα». Είπε ακόμα πως «η πιο σημαντική άμυνα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες» και πως, «Πρώτοι στην Ευρώπη ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλους τους πολίτες» – κάτι που έχει επαναλάβει και από καιρό αμφισβητείται.

Για τη μελέτη Τσιόδρα, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «Κύριε Τσίπρα δεν είστε και εδώ διαβασμένος. Να σας θυμίσω τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2020: “Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρόβλημα, που απαντάται και σε άλλες χώρες, αυτό σίγουρα είναι ένα μάθημα για την επόμενη ημέρα”» και τόνισε: «Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown, γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των ΜΕΘ μία τραγική κατάσταση».

Σημείωσε ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι μία λύση ανάγκης, «στην οποία αναγκαζόμαστε όταν η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη» και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε «το πρόβλημα αυτό παρατηρήθηκε μόνον επί ημερών μας ή το αντιμετωπίσατε και εσείς, κ. Τσίπρα και κ. Πολάκη;».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσκαιρα μέτρα απέναντι στο σφοδρό κλίμα ακρίβειας και ανατιμήσεων αποφεύγοντας την ουσία του προβλήματος, τη στιγμή που πλήττονται με έντονο τρόπο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας: Πρόσθετη αύξηση ενίσχυσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τον μήνα Δεκέμβριο, αύξηση έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον Δεκέμβριο και κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα