ΑΘΗΝΑ
14:21
|
18.05.2024
Να ανοίξουν το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων – Λοιμωδών, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το νοσοκομείο Παναγία στην Ν. Κρήνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φόβους για παράταση του 4ου κύματος της πανδημίας και μετά τις γιορτές, λόγω της μετάλλαξης «όμικρον», εκφράζουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης που ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού και ενίσχυσης του ΕΣΥ, με προσλήψεις και άνοιγμα των κλειστών δομών Υγείας της πόλης.

Παρότι ακόμα η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τη συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης, όλοι συμφωνούν ότι η μετάλλαξη «όμικρον» ενισχύει τη διασπορά του κορονοιού, γεγονός που δεν βοηθά στον έλεγχο και περιορισμό της πανδημίας.

Η σχετική μείωση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, δεν έχει αποσυμπιέσει τα νοσοκομεία της πόλης: οι εισαγωγές covid στις εφημερίες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και κυμαίνονται κατά μέσο όρο, μεταξύ 40 και 50 εισαγωγών ανά εφημερία, οι γεμάτες ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ακόμα και σε κανονικούς θαλάμους, είναι μία πάγια κατάσταση, ενώ 80% των χειρουργείων έχουν ανασταλεί, λόγω πίεσης όλων των κλινικών από τα περιστατικά covid.

Ζητούν την επαναλειτουργία Λοιμωδών, 424 και Παναγία

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, θεωρεί ότι για την πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχουν επιλογές που μπορούν να δώσουν καίριες λύσεις στη μάχη κατά της πανδημίας: η επαναλειτουργία των κλειστών δομών υγείας, η λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού και κάλυψη των κενών θέσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Σήμερα στις 11 το πρωί, από κοινού, με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων της πόλης, όπως του Ιπποκράτειου και του Παπαγεωργίου, συνδιοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, (Αριστοτέλους 16), με κεντρικό αίτημα την επαναλειτουργία των τριών κλειστών νοσοκομείων της πόλης, δηλαδή το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων – Λοιμωδών, το στρατιωτικό νοσοκομεία 424 και το νοσοκομείο Παναγία στην Ν. Κρήνη.

«Πρόκειται για τρεις δομές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σχετικά σύντομα, αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Δεν είμαστε Κίνα να στήνουμε νοσοκομεία μέσα σε15 ημέρες, αλλά το θέμα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό», τονίζει στη Parallaxi, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος, και σημειώνει πως παρά την μείωση των κρουσμάτων η πίεση στα νοσοκομεία της πόλης δεν έχει μειωθεί.

«Οι εισαγωγές covid δεν έχουν μειωθεί και η γενική κατάσταση στα νοσοκομεία δεν έχει βελτιωθεί και όλα δείχνουν ότι το 4ο κύμα της πανδημίας θα συνεχιστεί και δεν θα ανακοπεί, αν δεν πάρουμε μέτρα για τη διασπορά, ιδίως στους μαζικούς όπως η εκπαίδευση, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.,», τονίζει και επισημαίνει πώς εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της πανδημίας, έχει ζητηθεί η επαναλειτουργία των τριών κλειστών νοσοκομείων αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική που αποδυναμώνει το ΕΣΥ.

 Να σημειωθεί ότι το αίτημα επαναλειτουργίας των τριών κλειστών νοσοκομείων στηρίζει και η ΠΟΕΔΗΝ, όπως και άλλοι φορείς και σωματεία της πόλης, όπως το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. «Τα νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν και το θέμα είναι οι προσλήψεις και όχι το κατασκευαστικό κομμάτι», τονίζει ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης.

Δωρεάν Rapid Test για όλους στο προαύλιο του «Λοιμωδών»

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, που έχει στηρίξει ένθερμα την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων της πόλης, διοργανώνοντας κάθε Κυριακή τους τελευταίους μήνες, παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το Λοιμωδών, καλεί στην σημερινή συγκέντρωση στις 11πμ έξω από την ΥΠΕ ενώ συμβολικά το πρωί της Κυριακής διοργανώνει τη διενέργεια δωρεαν rapid test στο προαύλιο του Λοιμωδών, στην Λαμπράκη 15.

«Πρόκειται για μία συμβολική ενέργεια που απευθύνεται σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, κατοίκους της πόλης μας, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στο αίτημα για την επαναλειτουργία των νοσοκομείων», τονίζει ο Γιάννης Ράπτης γενικός γιατρός και μέλος του Κ.Ι Α.Θ., και σημειώνει πως όλοι οι φορείς, επιστημονικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί, πρέπει να στηρίξουν αυτό το αίτημα, ώστε να θωρακιστεί η Θεσσαλονίκη στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Δείτε επίσης:

Πηγή: parallaximag.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Επικεφαλής IRNA news: Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ να γίνουν η φωνή της Γάζας

Blockout2024: «Χτυπήστε τους εκεί που πονάνε»

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα