ΑΘΗΝΑ
05:55
|
13.11.2024
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι ήθελε να «φιλτράρει» τις βραζιλιάνικες κινηματογραφικές παραγωγές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Βραζιλία του κοντινού μέλλοντος, η κυβέρνηση έχει βρει αυτό που αποκαλεί λύση για τη διόρθωση των αδικιών της δουλείας: να στείλει τους μαύρους πίσω στην Αφρική.

Αυτή η δυστοπική παραδοχή είναι η αφετηρία της νέας ταινίας «Executive Order», η οποία προκαλεί πολιτική διαμάχη στη Βραζιλία λόγω των καταγγελιών ότι λογοκρίνεται από την ακροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Μπολσονάρου.

Η ταινία, σκηνοθετικό ντεμπούτο του καταξιωμένου ηθοποιού Λάζαρο Ράμος, έχει αποσπάσει επαίνους σε μια σειρά από διεθνή φεστιβάλ, από τη Μόσχα έως το Μέμφις, όμως δεν έχει ακόμα παιχτεί στις αίθουσες της Βραζιλίας με τις καταγγελίες κατά της Εθνικής Υπηρεσίας Κινηματογράφου ότι καθυστερεί να δώσει το πράσινο φως σε ταινίες που θεωρούνται δυσάρεστες για την κυβέρνηση Μπολσονάρου, να πληθαίνουν.

«Δεν μπορώ να πω αν πρόκειται για γραφειοκρατία ή λογοκρισία, αλλά και τα δύο αποτελούν εμπόδια για τον πολιτισμό», δήλωσε ο σκηνοθέτης όταν η ταινία προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή – προς το παρόν, η μόνη φορά που η ταινία έχει προγραμματιστεί να προβληθεί στη Βραζιλία.

Το «Εκτελεστικό διάταγμα» του τίτλου της ταινίας απαιτεί από όλους τους μαύρους ή από τους ανθρώπους με «τονισμένη μελανίνη», κατά την οργουελική γλώσσα του σεναρίου, να παραδοθούν στις αρχές για να μεταφερθούν στην Αφρική. Οι Αφρο-Βραζιλιάνοι οργανώνουν αντίσταση σε αυτή τη μαζική απέλαση, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας αρχίζουν να συλλαμβάνουν ανθρώπους στους δρόμους.

Η ταινία είναι γεμάτη αναφορές στον δομικό ρατσισμό της σημερινής Βραζιλίας, της τελευταίας χώρας της αμερικανικής ηπείρου που κατάργησε τη δουλεία, το 1888.

Ορισμένες αρχές της φανταστικής κυβέρνησης της ταινίας έχουν μεγάλη ομοιότητα με τα πραγματικά μέλη της κυβέρνησης Μπολσονάρου.

Τον Απρίλιο, ο σύμμαχος του Μπολσονάρου Σέρτζιο Καμάργκο, επικεφαλής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Palmares, κάλεσε σε μποϊκοτάζ της ταινίας.

«Πρόκειται για συκοφαντική επίθεση στον πρόεδρό μας», δήλωσε ο Καμάργκο, ένας μαύρος Βραζιλιάνος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο παρελθόν λέγοντας ότι η δουλεία ήταν «ευεργετική για τους απογόνους των Αφρικανών σκλάβων στη χώρα».

Πηγή: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σταματούν για ένα μήνα οι πτήσεις από ΗΠΑ σε Αϊτή

Debate για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις 20/11

Και άλλο αεροσκάφος δέχθηκε σφαίρες από συμμορίες στην Αϊτή

Νεκρή 41χρονη-θύμα ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα