ΑΘΗΝΑ
16:04
|
20.04.2024
Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης εν όψει εκπνοής της προθεσμίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίθεση με δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης όπου στεγάζεται, μεταξύ άλλων, η αμερικανική πρεσβεία, πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με το κέντρο ασφαλείας του Ιράκ (Iraq’s Security Media Cell)

Ειδικότερα, το αμυντικό σύστημα C-RAM φέρεται να ενεργοποιήθηκε για να ανακόψει δύο πυραύλους εκ τον οποίων ο ένας αναχαιτίστηκε, ενώ ο δεύτερος έπεσε κοντά στην Πλατεία Μεγάλων Εορτασμών κοντά στην Πράσινη Ζώνη, προκαλώντας ζημιές σε δύο οχήματα πολιτών.

Σημειώνεται ότι η επίθεση έρχεται καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου που έθεσαν οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Jerusalem Post, οι πολιτοφυλακές έχουν απειλήσει με επίθεση τις αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα εάν παραμείνουν μετά την 31η Δεκεμβρίου. Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός που διεξάγει την Επιχείρηση Inherent Resolve στο Ιράκ ανακοίνωσε στις 9 Δεκεμβρίου ότι ολοκλήρωσε τη μετάβασή του σε μη μαχητικό ρόλο, ωστόσο τα στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ, με βοηθητικό και συμβουλευτικό ρόλο προς τις ιρακινές δυνάμεις.

Η επίθεση της Κυριακής συμπίπτει μάλιστα με τη 10η επέτειο από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ στις 18 Δεκεμβρίου 2011, μετά την εισβολή και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες επιθέσεις με ρουκέτες ή βομβιστικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει αμερικανικά στρατεύματα και συμφέροντα στο Ιράκ. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι γλίτωσε από μια επίθεση με drone, η οποία είχε στόχο την επίσημη κατοικία του στην Πράσινη Ζώνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα