ΑΘΗΝΑ
14:09
|
20.04.2024
«Πλήγματα ακριβείας» με drones δολοφόνησαν χιλιάδες άμαχους στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βασισμένη σε 1.300 αναφορές του Πενταγώνου, έρευνα των New York Times καταλήγει ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, χρησιμοποίησαν «λάθος πληροφορίες» με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων αμάχων πολιτών, ανάμεσά τους και πολλών παιδιών.

Ούτε ένα από τα έγγραφα του Πενταγώνου δεν περιλαμβάνει διαπίστωση παραπτωμάτων ή επιβολή πειθαρχικών μέτρων γι’ αυτούς τους θανάτους, αναφέρει η έρευνα, απλώς σε δώδεκα μόνο περιπτώσεις στάλθηκαν τυπικά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Σε μία περίπτωση, από αυτές που επικαλείται η έρευνα, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν 85 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Συρία. Σύμφωνα με το ερευνητικό ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν οι New York Times , οι νεκροί ήταν στην πραγματικότητα 120 κάτοικοι ενός χωριού.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια ομάδα κρούσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων γνωστή ως Talon Anvil, παρέκαμψε επανειλημμένα  τις διαδικασίες που αποσκοπούν στην προστασία των αμάχων, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ένα άλλο παράδειγμα που αναφέρει η έκθεση τον Νοέμβριο του 2015 στο Ραμάντι του Ιράκ, ένας άνδρας εθεάθη να σέρνει «ένα άγνωστο βαρύ αντικείμενο» σε μια θέση του Ισλαμικού Κράτους. Το «αντικείμενο», αποκάλυψε η έρευνα ήταν ένα παιδί, που σκοτώθηκε κατά το χτύπημα των drones.

Τα έγγραφα του Πενταγώνου, στα οποία αναφέρεται η έρευνα της εφημερίδας, δείχνουν ότι οι απώλειες αμάχων συχνά οφείλονταν στην τάση να εξάγονται συμπεράσματα με βάση αυτό που θεωρούνταν πιθανό. Οι άνθρωποι που έτρεχαν προς ένα σημείο που βομβαρδίστηκε θεωρούνταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και όχι διασώστες. Απλοί δικυκλιστές θεωρούνταν ότι μετακινούνταν «σε σχηματισμό» και εξαγόταν το συμπέρασμα ότι ετοιμάζονταν κάποια επίθεση.

Η έρευνα της εφημερίδας καταλήγει στο ότι το Πεντάγωνο υποβάθμισε τις απώλειες μεταξύ αμάχων, αναφέροντας στον επίσημο απολογισμό του μόνο 1.417 θύματα που σκοτώθηκαν «από λάθος» σε επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία. Αντίθετα, η έρευνα της εφημερίδας έφερε στο φως πολλούς περισσότερους θανάτους αμάχων, αναφέροντας πολλά παραδείγματα, αν και δεν παρείχε ακριβή αριθμό.

Ερωτηθείς από τους New York Times για σχόλιο, ο λοχαγός Μπιλ Ούρμπαν, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε ότι «ακόμα και με την καλύτερη τεχνολογία στον κόσμο, συμβαίνουν λάθη, γιατί τα χτυπήματα βασίζονται είτε σε ελλιπείς πληροφορίες είτε σε εσφαλμένη ερμηνεία των διαθέσιμων πληροφοριών».

Οι υποσχέσεις περί διαφάνειας που είχε δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που προτίμησε αυτά τα αεροπορικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή Αμερικανών στρατιωτών, αντικαταστάθηκαν από «αδιαφάνεια και ατιμωρησία», προσθέτει η εφημερίδα.

Ωστόσο, σε μια περίοδο πέντε ετών, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περισσότερες από 50.000 αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με την έκθεση, με πολύ λιγότερη ακρίβεια από όση υπόσχονταν.

Κατά τη σύνταξη της έκθεσής τους, οι New York Times ανέφεραν ότι οι ρεπόρτερ τους «επισκέφτηκαν περισσότερα από 100 σημεία με θύματα και πήραν συνεντεύξεις από πολλούς επιζώντες κατοίκους και νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους».

Ερωτηθείς από τους New York Times για σχόλιο, ο λοχαγός Μπιλ Ούρμπαν, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε ότι «ακόμα και με την καλύτερη τεχνολογία στον κόσμο, συμβαίνουν λάθη, γιατί τα χτυπήματα βασίζονται είτε σε ελλιπείς πληροφορίες είτε σε εσφαλμένη ερμηνεία των διαθέσιμων πληροφοριών».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Voa News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα