ΑΘΗΝΑ
08:27
|
06.05.2024
Η Κούβα συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κούβα έχει εμβολιάσει περισσότερους πολίτες της κατά του Covid-19 από τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα έθνη του κόσμου, ένα ορόσημο που καθιστά τη χώρα υπόδειγμα, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον» αρχίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το νησί της Καραϊβικής έχει εμβολιάσει πάνω από το 90% του πληθυσμού του με τουλάχιστον μία δόση και το 83% του πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, κατατάσσοντάς το δεύτερο παγκοσμίως μετά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ χωρών τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με επίσημους στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον στατιστικό ιστότοπο «Our World in Data».

Παράλληλα, σχεδόν όλα τα παιδιά της Κούβας ηλικίας 2 έως 18 ετών εκτιμάται πως έχουν πλέον εμβολιαστεί με τα εγχώρια εμβόλια (Abdala, Soberana 02 και Soberana Plus).

Όσον αφορά τις λοιμώξεις και τους θανάτους από κορονοϊό έχουν μειωθεί κατακόρυφα στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες, πέφτοντας σε λιγότερο από το 1% της κορύφωσής τους στις 22 Αυγούστου, όταν λιγότεροι από τους μισούς πολίτες του είχαν εμβολιαστεί.

«Είναι ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα, δεδομένου του μεγέθους της Κούβας, αλλά και του εμπάργκο των ΗΠΑ, που περιορίζει την ικανότητά τους να εισάγουν», δήλωσε ο Γουίλιαμ Μος, διευθυντής του Johns Hopkins International Vaccine Access Center, ενός πανεπιστημιακού ομίλου με έδρα τις ΗΠΑ που εργάζεται για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στον εμβολιασμό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κούβα δεν έχει ακόμη υποβάλει τα έγγραφα που απαιτούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για έγκριση των εμβολίων της, σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταμέτρηση του ΠΟΥ. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι ειδικοί δημόσιας υγείας σε άλλες χώρες παραμένουν διστακτικοί στο να προτείνουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα μέχρι να ελεγχθούν τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, τα κουβανικά εμβόλια, τα οποία μπορούν να παραχθούν οικονομικά και δεν απαιτούν τη διαδικασία της λεγόμενης «βαθιάς κατάψυξης», θεωρούνται από τους διεθνείς αξιωματούχους υγείας ως πιθανή πηγή για τις πολύ απαραίτητες δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Ταυτόχρονα, η πρόοδος της Κούβας παρακολουθείται από το COVAX, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19.

Πηγές: Reuters, Our World in Data

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα