ΑΘΗΝΑ
10:04
|
28.04.2024
Μια ιστορική νίκη για την Αριστερά στην Λατινική Αμερική .
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γκάμπριελ Μπόριτς είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, μετά τη νίκη του, μια ιστορική νίκη για την Αριστερά στην Λατινική Αμερική έναντι του Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Ο αριστερός, πρώην ηγέτης των φοιτητών, Γκαμπριέλ Μπόριτς κέρδισε τον ακροδεξιό υποψήφιο Χοσέ Αντόνιο Καστ με σχεδόν το 100% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εκλογική αρχή της Χιλής, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Κερδίζοντας το 55,86% των ψήφων, έναντι του 44,214% του Καστ, ο Μπόριτς έχει μια αρκετά μεγάλη διαφορά άνω των 11,5 ποσοστιαίων μονάδων, ικανή για να ανακηρυχθεί νικητής.

Μιλώντας στους υποστηρικτές του, μετά την ήττα του την Κυριακή, ο Καστ δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τον Γκάμπριελ Μπόριτς. Του αξίζουν όλα τα σέβη μας, κέρδισε σε μια πολύ καλή μάχη, πολλοί Χιλιανοί τον εμπιστεύτηκαν και ελπίζουμε να έχει μια πολύ καλή κυβέρνηση». Νωρίτερα το απόγευμα, από το εκλογικό του κέντρο, ο Καστ δήλωσε: «Σήμερα, αυτό το ταξίδι είναι κοινό. Σήμερα, μεγάλες πλειοψηφίες εκφράστηκαν και μεγάλες ισορροπίες επιτεύχθηκαν. Αυτή η ισορροπία βρίσκεται σήμερα στο Κοινοβούλιο και είναι μια ισορροπία που πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον Γκάμπριελ Μπόριτς να κυβερνήσει. Επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι, αναζητούμε πράγματα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων».

Ο Μπόριτς, στη νικητήρια ομιλία του προς το έθνος, το βράδυ της Κυριακής, αναφερόμενος στο σιωπηρό μποϊκοτάζ των εκλογών από την κυβέρνηση, είπε: «Ευχαριστώ τους ανθρώπους που προσπάθησαν να ψηφίσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν, λόγω έλλειψης μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί».

Συνέχισε ευχαριστώντας τις γυναίκες «οι οποίες οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα για να υπερασπιστούν τα σκληρά κερδισμένα δικαιώματά τους» και δηλώνοντας ότι «το έργο μας είναι η κληρονομιά μιας μακράς ιστορικής διαδρομής». «Θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Χιλιάνων, ανδρών και γυναικών» δεσμεύτηκε, ενώ υπογράμμισε ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού, αποτελεί αταλάντευτη δέσμευση και δεν μπορούμε ποτέ, για κανέναν λόγο, να έχουμε έναν πρόεδρο που κηρύσσει πόλεμο στον ίδιο του το λαό».

Ο Μπόριτς είχε προηγουμένως εξασφαλίσει τη νίκη μεταξύ των Χιλιανών ψηφοφόρων στο εξωτερικό, ιδίως στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, και κινητοποίησε με επιτυχία τους νέους, τις γυναίκες και την εργατική τάξη, παρά τις σημαντικές δυσκολίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα Σαντιάγο της Χιλής την ημέρα των εκλογών, σε μια προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης να εμποδίσει τους ψηφοφόρους να φτάσουν στα εκλογικά κέντρα.

Ο Μπόριτς και ο Καστ κέρδισαν τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών της Χιλής στις 21 Νοεμβρίου, επικρατώντας πέντε άλλων υποψηφίων για την προεδρία. Ωστόσο, αυτή την Κυριακή, η προοδευτικά προσανατολισμένη πλατφόρμα του Μπόριτς κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων έναντι της συμπάθειας του Καστ προς τη δικτατορία του Πινοτσέτ, καθώς και της διχαστικής και ξενοφοβικής ιδεολογίας του.

Πηγή: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Χιλή: Εθνικό πένθος για τον θάνατο τριών αστυνομικών

Εκπνέει τη Μ. Δευτέρα η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Μαρούσι: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα