ΑΘΗΝΑ
14:15
|
13.07.2024
Αυστηροποιεί την ποινή για διάπραξη βασανιστηρίων που διοργανώνονται από εκπροσώπους της εξουσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νομοσχέδιο με στόχο την αυστηροποίηση των ποινών για αξιωματούχους που αποδεικνύεται πως διοργανώνουν βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων στις φυλακές, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, κατατέθηκε στην ρωσική Δούμα.

Αφορμή έδωσαν οι πρόσφατες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για βασανιστήρια σε ρωσικές φυλακές, συχνά εν γνώση των διευθυντών των φυλακών, που καταγράφηκαν σε βίντεο που αναρτήθηκαν από τον ιστότοπο Gulagu.net και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου,

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για εκπροσώπους της εξουσίας που διοργανώνουν βασανιστήρια σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Αυστηροποιεί την ποινή για διάπραξη βασανιστηρίων που διοργανώνονται από εκπροσώπους της εξουσίας και ανάγει την τέλεση βασανιστηρίων στην κατηγορία των ειδεχθών εγκλημάτων.

Ειδικότερα, για την χρήση βασανιστηρίων με σκοπό τον εκφοβισμό ή τον εξαναγκασμό για να αποσπασθεί η ομολογία, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές κάθειρξης έως 12 ετών.

Στο νομοσχέδιο δίνεται πιο λεπτομερής και σαφής ορισμός των βασανιστηρίων που ανταποκρίνεται στην Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας που υπογράφηκε στην Νέα Υόρκη στις 10 Δεκεμβρίου του 1984.

Το νομοσχέδιο κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των επιτροπών που είναι αρμόδιες για την νομοθεσία και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Αντρέι Κλίσας και Πάβελ Κρασένικοφ.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ιστότοπος Gulagu.net, που προβάλλει θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρχισε να δημοσιεύει αρχεία βίντεο και με βασανιστήρια κρατουμένων, τα οποία είχε καταγράψει ο πρώην κρατούμενος και προγραμματιστής Σεργκέι Σαβέλεφ.

Μετά την αποφυλάκισή του κατάφερε να πάρει μαζί του τις εγγραφές αυτές. Εν συνεχεία διέφυγε στη Γαλλία όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Αρχικά κατά του Σαβέλεφ ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι αξιοποίησε παρανόμως τα υλικά που ήταν καταγεγραμμένα στον πληροφοριακό σύστημα των φυλακών ενώ ήταν κρατούμενος.

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του, αλλά σταμάτησε η δίωξη εναντίον του και ακυρώθηκε το ένταλμα σύλληψης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρκαγιά στην Πλάκα Λιτοχώρου

Υπερψηφίστηκε… σε συνθήκες καύσωνα το ν/σ του υπουργείου Τουρισμού

Βούτηξε στον Σηκουάνα η Αμελί του Αθλητισμού και όχι ο Μακρόν που το είχε υποσχεθεί

Φάτε μάτια ψάρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα