ΑΘΗΝΑ
05:31
|
11.05.2024
Ο μισός πληθυσμός της χώρας θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία το 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από τρεις χρονιές χωρίς βροχές και μια τέταρτη που έρχεται, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη Σομαλία, χώρα που ταλανίζεται και από ένοπλες συγκρούσεις, αντιμετωπίζει το φάσμα της οξείας πείνας.

Η κρίση αναμένεται να επιδεινωθεί στην χώρα που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ευάλωτων στον κόσμο έναντι της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν απόλυτη ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια μέχρι τον Μάιο του 2022, καθώς η ξηρασία στη χώρα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και γη για βοσκή έχουν ήδη αναγκάσει 169.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, φτάνοντας το 1,4 εκατομμύριο στους επόμενους έξι μήνες.

Σαν «απόλυτη καταστροφή» περιέγραψε την κατάσταση στο AFP, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα και προειδοποίησε ότι 300.000 παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω κινδυνεύουν από σοβαρό υποσιτισμό τους επόμενους μήνες. «α πεθάνουν αν δεν τα βοηθήσουμε εγκαίρως» πρόσθεσε και ζήτησε βοήθεια ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας των 15,9 εκατομμυρίων θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία το 2022, μια αύξηση 30% σε ένα χρόνο, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Τουλάχιστον επτά στους 10 Σομαλούς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η ξηρασία έχει καταστρέψει τα ήδη επισφαλή μέσα διαβίωσης, με τις οικογένειες να χάνουν τα ζώα τους και να αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό καθώς η παραγωγή των καλλιεργειών μειώνεται.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, χωρίς άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, παιδιά, γυναίκες και άνδρες να  αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα στη Σομαλία», δήλωσε η Καντίζα Ντιρίγιε, υπουργός ανθρωπιστικών υποθέσεων και διαχείρισης καταστροφών της χώρας που τον περασμένο μήνα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανθρωπιστικής κρίσης.

Πηγή: almayadeen.net

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα