ΑΘΗΝΑ
09:49
|
20.04.2024
Ένας άνδρας σκοτώθηκε και 120 τραυματίστηκαν στις χθεσινές διαδηλώσεις ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας άνδρας σκοτώθηκε και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν στις χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, προχώρησαν στη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σύμφωνα με γιατρούς του κινήματος διαμαρτυρίας.

Νεκρός είναι ο 28χρονος Μάτζουμπ Μοχάμεντ Άχμαντ, που δέχτηκε «σφαίρες στο στήθος κατά την άγρια καταστολή» στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή Σουδανών Γιατρών που κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι επιτέθηκε σε διαδηλωτές αλλά και ότι περικύκλωσαν τα νοσοκομεία ρίχνοντας δακρυγόνα στις εισόδους.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων της αφρικανικής χώρας φωνάζοντας συνθήματα, ζητώντας πολιτική και δημοκρατική εξουσία, καταδικάζοντας το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου του Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο μπόρεσαν να προσεγγίσουν για πρώτη φορά έπειτα από εβδομάδες κινητοποιήσεων, ύστερα από κάλεσμα επιτροπών αντίστασης γειτονιών με την υποστήριξη πολιτικών κομμάτων.

Ο σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, διαμήνυσε ύστερα ότι ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα διατηρήσουν την ασφάλεια του Σουδάν.

«Ο κατάφωρα αμφιλεγόμενος και εχθρικός τόνος (των διαμαρτυριών) θα μπορούσε να παρεμποδίσει μια ομαλή δημοκρατική μετάβαση» ισχυρίστηκε υποστηρίζοντας ότι ο στρατός υποστηρίζει τις φιλοδοξίες του λαού για δημοκρατία.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει πως οι πραξικοπηματίες «διέπραξαν αποτρόπαιες παραβιάσεις κατά του λαού μας». Σύμφωνα με τον απολογισμό της, τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις έγιναν στην τρίτη επέτειο της έναρξης της εξέγερσης που είχε οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Όμαρ αλ Μπεσίρ τον Απρίλιο του 2019. Η διαδικασία μετάβασης στην δημοκρατία, η οποία ακολούθησε της πτώσης του Μπεσίρ, διακόπηκε τον Οκτώβριο με το πραξικόπημα.

«Η επανάσταση δεν τελείωσε ποτέ» σχολίασε ο Ομάρ Νασρί, ένας από τους συγκεντρωμένους, προσθέτοντας: «Συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας». Οι Δυνάμεις της Ελευθερίας και της Αλλαγής (FLC), αιχμή του δόρατος της εξέγερσης, κάλεσαν τον πληθυσμό να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του κατά της στρατιωτικής εξουσίας, προβλέποντας τη διεξαγωγή διαδηλώσεων στις 25 και 30 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΣΥΝ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα