ΑΘΗΝΑ
13:37
|
26.04.2024
Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική κακοποίηση ορφανών και ευάλωτων κοριτσιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στο Ανατολικό Τιμόρ καταδίκασε έναν καθαιρεθέντα Αμερικανό ιερέα σε 12 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ορφανών και ευάλωτων κοριτσιών που είχε αναλάβει να φροντίζει.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ισχυρισμοί για σεξουαλική κακοποίηση που διέπραξε ιερέας οδηγήθηκαν σε δίκη στην καθολική αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο 84χρονος Ρίτσαρντ Ντάσμπαχ, ο οποίος ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ένα καταφύγιο για ορφανά και ευάλωτα παιδιά, κατηγορήθηκε για 14 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών κάτω των 14 ετών, καθώς και για παιδική πορνογραφία και ενδοοικογενειακή βία.

Αντιδρώντας στην καταδικαστική απόφαση της Τρίτης, ο δικηγόρος του, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την ποινή και ότι θα συντονιστεί με τον κατηγορούμενο και την οικογένειά του για να προετοιμάσει έφεση.

Σε έφεση σκοπεύουν να προχωρήσουν και οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τα θύματα, καθώς υποστηρίζουν ότι λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των εγκλημάτων, ο Ντάσμπαχ έπρεπε να έχει καταδικαστεί σε μέγιστη ποινή 30 ετών.

«Η ιστορία που γράφτηκε σήμερα είναι μια πικρή ιστορία για ολόκληρο το έθνος», ανέφεραν. Τα παιδιά μας ήταν θύματα φρικτών εγκλημάτων, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή εμείς, ως κοινωνία, είχαμε τυφλωθεί από την πεποίθηση ότι ένας άνθρωπος σαν και τον κατηγορούμενο δεν θα μπορούσε να έχει διαπράξει τέτοια εγκλήματα κατά παιδιών».

Το Βατικανό καθαίρεσε τον ιερέα που γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ, τον Νοέμβριο του 2018, αλλά ο Ντάσμπαχ διατηρεί ακόμα ισχυρή υποστήριξη από ορισμένους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της χώρας Σανάνα Γκουσμάο, ο οποίος παρακολούθησε και τη δίκη.

Το Ανατολικό Τιμόρ είναι γενικά το πιο σταθερά καθολικό μέρος μετά το Βατικανό και ο Ντάσμπαχ έχαιρε εκτίμησης για τη βοήθειά του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας για ανεξαρτησία από την Ινδονησία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera ο καταδικασμένος πρώην ιερέας είχε ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή. Είχε υποστήριξη όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και διεθνείς δωρητές που είδαν τη δουλειά που έκανε ως διευθυντής αυτού του ορφανοτροφείου και άλλων καταφυγίων που ίδρυσε ο ίδιος και πίστευαν ότι έκανε καταπληκτική δουλειά για τον ντόπιο λαό του Τιμόρ».

Ο πρώην ιερέας αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπλοκή σε παράνομη σεξουαλική συμπεριφορά στο εξωτερικό και για τρεις περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης που σχετίζονται με δωρητές του ιδρύματός του. Εάν καταδικαστεί στις ΗΠΑ, ο Ντάσμπαχ αντιμετωπίζει ποινή έως και 30 ετών, αλλά δεν είναι γνωστό αν το Ανατολικό Τιμόρ σκοπεύει να προχωρήσει στην έκδοσή του.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Χωρίς Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα