ΑΘΗΝΑ
14:29
|
20.04.2024
Σύμφωνα με τον Ταμίρ Χεϋμάν, το Ισραήλ παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως η χώρα του συμμετείχε στην αμερικανική αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί τον Ιανουάριο του 2020. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια αναγνώριση του ρόλου του Ισραήλ στη δολοφονία.

Ο Σουλεϊμανί ήταν ο αρχηγός της επίλεκτης ομάδας «Quds» της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς και βοήθησε στην επαφή του Ιράν με στρατιωτικές οργανώσεις εκτός της χώρας. Σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον Ιανουάριο του 2020, ένα περιστατικό που απείλησε να φέρει τις δύο χώρες σε πλήρη σύγκρουση.

Μια εβδομάδα μετά την αεροπορική επιδρομή, το NBC News ανέφερε ότι η πληροφοριοδότηση από το Ισραήλ βοήθησε ώστε να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες της πτήσης του Σουλεϊμανί από τη Δαμασκό στη Βαγδάτη. Νωρίτερα φέτος, το Yahoo News ανέφερε ότι το Ισραήλ «είχε πρόσβαση στους αριθμούς του Σουλεϊμανί» και έδωσε αυτές τις πληροφορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, ο υποστράτηγος Ταμίρ Χεϋμάν, σήμερα συνταξιούχος στρατηγός, ο οποίος ήταν επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών μέχρι τον Οκτώβριο, φαίνεται να είναι ο πρώτος αξιωματούχος που επιβεβαιώνει την ανάμειξη του Ισραήλ.

Οι αιτιάσεις του Χεϋμάν δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Νοεμβρίου ενός εβραϊκού περιοδικού που συνδέεται στενά με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ. Η συνέντευξη δόθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, μερικές εβδομάδες πριν από τη συνταξιοδότησή του από το στρατό. Οι συγγραφείς έγραψαν ότι ο Χεϋμάν άνοιξε τη συζήτηση μιλώντας για την αμερικανική αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον Σολεϊμανί, αλλά στην οποία έπαιξαν ρόλο και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Η δολοφονία του Σουλεϊμανί ήταν μία επιτυχία, αφού ο κύριος εχθρός μαςγια μένα, είναι οι Ιρανοί», είπε ο Χεϋμάν στο περιοδικό. Πρόσθεσε δε ότι υπήρξαν «δύο σημαντικές δολοφονίες κατά τη διάρκεια της θητείας μου» ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία την τελευταία δεκαετία, αλλά σπάνια αναφέρεται σε αυτές δημόσια. Έχει δηλώσει ωστόσο ότι έχει βάλει στο στόχαστρο βάσεις δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και αποστολές όπλων με προορισμό τη, συνδεόμενη με το Ιράν λιβανέζικη σιιτική πολιτοφυλακή, Χεζμπολάχ.

Ο Χεϋμάν είπε ότι τα ισραηλινά χτυπήματα πέτυχαν «να αποτρέψουν την προσπάθεια του Ιράν να ριζώσει στη Συρία».

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό των δηλώσεων του Heyman.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε σε μια πολιτική συγκυρία όπου το Ιράν συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη νέας συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματός του. Η προηγούμενη συμφωνία, που υπογράφτηκε το 2015 κατέρρευσε μετά την μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 και την εκ νέου επιβολή εξοντωτικών οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν.

Την Τετάρτη, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν πρόκειται να συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ για να συζητήσουν «μια σειρά ζητημάτων στρατηγικής σημασίας για τη διμερή σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της απειλής του Ιράν». είπε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Έμιλυ Χορν.

Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν περιφερειακό του εχθρό και υποστηρίζει πως θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη από την πλευρά της επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

ΠΗΓΗ: Appnews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα